Obilježen Svjetski dan autizma

718

baloni-korzo

Točno u podne, istovremeno s još 13 hrvatskih gradova, na Jadranskom trgu u Rijeci u zrak su pušteni plavi baloni s natpisom “Autizam 12000”, čime se simbolično ukazuje na broj osoba s poremećajima iz autističnog spektra u Hrvatskoj i ukazuje na njihove potrebe. Uz Rijeku, Čakovec, Zadar, Osijek, Nova Gradiška, Split, Bjelovar, Karlovac, Pula, Zadar, Dubrovnik, Kaštel Novi, Zaprešić i Zagreb sudjeluju u akciji prigodnim manifestacijama.

Balone su na riječkom Jadranskom trgu puštali zamjenik gradonačelnika Rijeke Miroslav Matešić, voditeljica projekta Rijeka – zdravi Grad Irena Deže-Starčević, zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula te savjetnica u Upravnom odjelu za socijalnu politiku i mlade PGŽ-a Iva Josipović, zajedno s djecom i njihovim roditeljima, kao i djelatnicima riječke podružnice Centra za autizam te Dječjeg vrtića Rijeka.

baloni-autizam

U Informativnom centru Grada Rijeke održala se konferencija za medije povodom humanitarne akcije “Iz Hartere s ljubavlju” koju je organizirala Udruga …i djeci s ljubavlju u suradnji s Udrugom Erasmus Rijeka. Predsjednica udruge Livia Mjeda, Sandra Čavrak iz Centra za autizam Rijeka, voditeljica projekta i tajnica Udruge Erasmus Rijeka Ana Iskra i Irena Deže Starčević iz Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb predstavile su rezultate akcije koja je trajala od 11. prosinca do 11. siječnja 2015. U tu svrhu izrađen je kalendar za 2015. godinu na čijim su stranicama fotografije studenata iz različitih zemalja Europe koji su volonterski sudjelovali u projektu.

izharteresljubavlju

Danas je spomenuta udruga organizirala i zajednički doručak koji se održao na Jadranskom trgu od 10 do 13 sati.

U večernjim satima Grad Rijeka pridružit će se gradovima diljem svijeta na način da će osvijetliti zgradu Grada Rijeke na Korzu i HNK Ivana pl. Zajca plavim svjetlom.

Obilježavanje Svjetskog dana autizma nastavlja se u srijedu, 8. travnja okruglim stolom u Gradskoj vijećnici na temu “Centar za autizam – centar znanja i podrške” u organizaciji Centra za autizam Rijeka.

Komentari