Prvi je dan škole! Na Islandu traje već dva tjedna, iPad je glavni alat, ali djeca kroz desetogodišnju osnovnu školu uče kuhati, šivati, obrađivati drvo…

50

Prvi je dan škole u Hrvatskoj. Na Islandu je škola počela prije dva tjedna.

A kako izgleda nastava u islandskoj školi, objavila je jedna mama na svojoj Facebook stranici. Djeca u 5. razredu dobivaju iPade, nastava se pretežito svodi na online razmjenu informacija uz tek pokoju bilježnicu i knjigu, a u praktičnom djelu djeca rade rukama, kroz desetogodišnju osnovnu školu nauče kuhati, plesti, šivati, obrađivati drvo….

Mi u školu idemo već 2 tjedna, malo duže, jer ovdje ova školska godina počinje uvijek u četvrtak, da djeci ne bude previše….a i nema razloga čekati da popusti sparina Da, djeca u 5. razredu dobivaju ipade i nastava se uglavnom svodi na online razmjenu informacija koji je jako kreativan, uz koju bilježnicu i knjigu, a onaj praktični dio škole, radi se rukama. Do kraja OŠ, koja traje 10 godina, sva djeca nauče šivati, plesti, kuhati, plesati, izražavati se i govoriti pred auditorijem, pisati s obje ruke na tastaturi, obrađivati drvo. Osnovna škola traje dugo jer sve ide polako. U školu se kreće u godini u kojoj se navršava 6 godina. Djeca se prilagođavaju prvih 2 godine, nema stresa, ispita, a ocjena nema do 8.razreda, kada dobivaju sve predmetne nastavnike.
Školska torba prvašića/drugašića sadrži rezervnu robu, kabanicu (jer vani se ne ide samo ako sjekire padaju i to vodoravno), užinu, bocu vode i plastičnu fasciklu u kojoj se nalazi tanka knjižica i nekoliko fotokopiranih spojenih papira dovoljnih za taj mjesec, a to predstavlja domaću zadaću. Domaća zadaća je čitanje (na fotokopirani bunt papira se mora napisati koliko je dijete čitalo) i pisanje riječi iz knjižice koju čita. Sve što je potrebno za školu, dakle, knjige, bilježnice, naljepnice, pribor za pisanje, crtanje i dr. osigurava škola uz 100% financiranje Grada i potpuno besplatno za roditelje. Trošak je jedino plaćanje ručka u školi (tko želi) i produženog boravka do 4.razreda (tko želi)
Djeca su u školi uglavnom u čarapama ili papučama (rijetki) jer tako održavaju školu čistom. Postoje nastavnici koji šeću po školi da bi održavali red i upozoravali učenike da se izuju.
Vjerojatno ni to sve ne valja, nešto između bi bilo idealno, ali nekako ipak biram da mi djeci pomisao na školu ne bude mučna“, stoji u objavi na Facebook stranici, koja je, razumljivo, izazvala brojne komentare.

Evo tek nekoliko njih…”Ajme, blago vama, kod nas strees pa streees…Daj pošalji ovo našoj ministrici pa možda prestane pričat o velikoj obrazovnoj reformi u Hrv….čitam i plačem…Isto iskustvo imam sa mojom unukom koja je u Danskoj i prošle je godine krenula u školu. Osim svega navedenog još ih uče empatiji. Predobro!…”

Ususret školi:Mi u školu idemo već 2 tjedna, malo duže, jer ovdje ova školska godina počinje uvijek u četvrtak, da…

Objavljuje Sandra Stojkovic HinicNedjelja, 8. rujna 2019.

Komentari