Zašto bi se Muru trebalo uključiti u hrvatsku himnu?

14

Otkad je objavljena himna Antuna Mihanovićeva Horvatska domovina, koja je postala hrvatska himna, prvi stih iz pretposljednje strofe pjevao se kao „Teci Dravo, Savo teci“. Međutim oni sa sjevera Hrvatske uočili su bitan propust u tom stihu – ne spominje se Mura.

Rijeka Mura prirodna je granica Hrvatske sa Slovenijom i Mađarskom, a njezin je krajolik zaštićen od 2001. godine pa se Dan rijeke Mure obilježava 18. travnja. U povijesti je ona predstavljala izvor života jer brojni dvorci, zidine i crkve svjedoče o nastanjenosti na tom području. U njezinoj okolini odvijale su se bitke prilikom oslobađanja međimurskog područja od Mađara i vraćanja pod hrvatsku vlast 1919. godine. Tako se ove godine obilježava 100. obljetnica kako je nakon povijesnih previranja Mura je (p)ostala najsjevernija riječna granica Hrvatske.

Važnu ulogu Mura ima za stanovnike tog kraja, stoga je na prijedlog Zrinske garde Čakovec upućen prijedlog Saboru da se ime te rijeke uvrsti u stihove hrvatske himne. Osim povijesnog značaja opravdanje za svoju odluku nalaze i u činjenici da je naknadno u himnu unesen i motiv „sinjeg mora“. Zanimljivo, taj je prijedlog dao književnik Milijoj Slaviček, rodom iz Čakovca.

Budući da je na inicijativu Zrinske garde 30. travnja proglašen danom sjećanja na Zrinskog i Frankopana, Zrinska garda se nada da će Sabor odobriti i ovaj njihov prijedlog.

Komentari