Dok neki porukama žele potaknuti odgovorne na razmišljanje, drugi pronalaze inspiracije za šalu

18

U gradovima neprestano nailazimo na posječena stabla, koja se uklanjaju uglavnom zbog prenamjene prostora na kojem rastu. Aktivisti za zaštitu prirode neprestano se suprotstavljaju takvim pothvatima i na različite načine žele doprinijeti do razmišljanja odgovornih za sječu drveća. Poruku koja upozorava na to da su i stabla biljke, a time na neki način živa bića, na domišljat su način poslali ljubitelji prirode u Čakovcu, odakle dolazi fotografija posječenog stabla na kojem je napisano: Zašto ja?

Velika sječa šuma predstavlja ugrožavajući problem za prirodu, zbog čega se, kako u svijetu tako i Hrvatskoj, provode prosvjedi. Nedavnim je prosvjedom u Zagrebu upozoreno na prekomjernu sječu šuma na Sljemenu, Velebitu, Papuku i Gorskom kotaru. Neka su srušena stabla, kako su poručili aktivisti za zaštitu prirode Zelenog obreda, bila stara i stotinu godina.

U Zagrebu su se prije nekoliko godina javili veliki prosvjedi u slučaju čupanja stabala u Gajevoj ulici. U Stuttgardu su se prosvjednici i vezali za stabla kako bi spriječili njihovo rušenje, a policija ih je tjerala suzavcem i vodenim mlazom.

No prosvjedi nemaju učinka na odluke o rušenju stabala jer se praksa nastavlja. U svakom se mjestu može naići na panjeve kao na fotografiji, a na nekom se nađu i poruke ljubitelja prirode. Neki pak u takvim situacijama nalaze inspiraciju za šalu, o čemu svjedoči sljedeća fotografija na društvenim mrežama, koja prikazuje „što se događa kada se posiječe previše stabala.“

drvo šala

 

 

 

Komentari