Shining Umago Maxi pobjednik 16. Fiumanke

Organizatori jedriličarske regate i ove su godine muku mučili s vjetrom.

622

Ususret Svetom Vidu, zaštitniku Rijeke, održava se 16. po redu regata koja je već postala i svojevrsni zaštitni znak grada. Fiumanka, mlađa sestra tršćanske Barcolane – a uskoro možda i nešto više od toga – i ove je godine muku mučila s vjetrom, no kako i sami organizatori i natjecatelji vole naglašavati, bitno je strpljenje i – druženje. Gdje je po ovakvom vremenu poželjno biti doli na moru, bilo da ste na jedrilici ili negdje s obale promatrate mnoštvo brodova u riječkom akvatoriju.

Kao i ranijih godina, plovilo se na tri rute: regatni krstaši do Omišlja i natrag, obiteljski do Kostrene, dok su brodovi tradicionalne gradnje išli do Porto Baroša. Cilj za sve sudionike bio je u riječkoj luci. Na nešto više od 200 prijavljenih brodova bilo je oko 2 tisuće sudionika.

Krstaši uoči regate
Krstaši uoči regate

Ove je godine na Fiumanki po prvi puta gostovao i službeni brod Barcolane s kormilarom Mitjom Gialuzom, a više o suradnji sada pobratimljenih regata čuti ćemo uskoro.

Naslov je u najjačoj kategoriji i ove godine obranio krstaš Maxi Umago Shining pod vodstvom kormilara Željka Perovića, prejedrivši uz slab vjetar rutu luka – Žurkovo – Omišalj i natrag za 3 sata i 28 minuta. Drugi je došao Rajko Kujundžić za kormilom Molo Longa, dok se na trećem mjestu smjestila Barcolana.

Komentari