Rogato naprijed

193

Proljeće sve više i više uzima maha, priroda buja, osjećamo se se poletno i svježe, spremni za nove pobjede. Proljeće je inicirao vatreni Ovan, a nastavlja ga jednako rogati Bik, drugi znak zodijaka. Za razliku od Ovna koji je nagao i neobuzdan, zemljani znak Bika svoju energiju koristi posve drugačije. Mnogi će Bika nazvati sporim i internim, ali nije sve onako kako izgleda. Zemljani element kojem pripada znak Bika govori o svijesti o stvarnosti i materijalnom aspektu života, posebno svjesnosti o vlastitom tijelu i njegovim mogućnostima, ograničenjima i potrebama. Bik je znak koji vlada čulima, svijet oko sebe doživljavala gledajući, slušajući, njušeći, dodirujući, kušajući. Za razliku od Ovna koji se ispuca nakon prvog naleta, Bik je igrač na duge staze, strpljiv i temeljit. Iako će vam se možda činiti kako se doista predugo ukopava u mjestu prije nego što se pokrene, pazite da ne budete blizu kada odluči da je vrijeme za akciju. Bik u takvim trenucima briše sve pred sobom, a vi mu se svakako ne želite naći na putu.

Obzirom kako je Bik znak koji vlada osjetilima, važno mu je da ta ista osjetila zadovolji, da se osjeća sigurno i stabilno. A kako bi to postigao itekako se je spreman potruditi. Astrolog Mile Dupor Bika je usporedio s humom odnosno humkom zemlje aludirajući na njegovu sklonost da ono što želi ili voli skuplja na hrpu, bilo da se radi o ljudima ili stvarima. Bik je posesivan, ono što je njegovo nikom neće dati i bit ćete iznenađeni snagom i žestinom njegovih reakcija pokušate li mu to oduzeti. Inače, njega nije lako naljutiti, ali ako vam to uspije, bolje vam je da vas nema. Bikova ljutnja je poput elementarne nepogode, uništava sve oko sebe.

Njegova vladarica je Venera, planet ljepote i ljubavi, tako da pripadnici ovog znaka imaju smisla za lijepo i umjetnost i znaju uživati u svim zemaljskim blagodatima. Ponekad i previše. Bikova glad za onime što mu odgovara ili što ga privlači može biti nezajažljiva te mu se cijeli život može pretvoriti u gomilanje nepotrebnih stvari i odnosa.

Ipak, ono što moramo ovom znaku priznati je ustrajnost, temeljitost, talent da od ničega stvori puno toga kao i sposobnost da promatra svijet oko sebe otvorenih očiju i ušiju (i svih ostalih čula) i donosi objektivne procjene. Bik je svjestan realnosti, ponekad i previše, ali mu je jasno (što i nama drugima ponekad ne bi škodilo) da je temelj za razvoj svakog pojedinca i društva ponajprije materijalna sigurnost i stabilnost te da se na takvim stabilnim temeljima mogu razvijati i drugi aspekti ljudskog društva kao i svatko od nas ponaosob.

Karin Baloh Martić
astrodrom.hr

Komentari