Dizajn Nikeova logotipa “Swoosh” plaćen je samo 35 dolara

223

nike logo
Kada je izradila Nikeov logotip Carolyn je bila studentica na Portland State Sveučilištu, gdje je jedan od suosnivača Nikea Phil Knight bio pomoćni predavač.

Knight je sa strane vodio tvrtku Blue Ribbon Sports, poznatu prethodnicu Nikea. Njihovo poznanstvo potpuna je slučajnost. Knight je naime čuo razgovor između nje i kolege studenta u kojem je Carolyn govorila kako nije imala dovoljno novca za pohađanje tečaja slikanja.

Čuvši to pristupio joj i upitao ju je li zainteresirana za rad na grafičkom dizajnu u njegovoj tvrtki, pri čemu joj je ponudio 2 dolara na sat (današnjih 14 dolara).

nike patent

Davidson je pristala i uskoro je Knight odlučio izraditi vlastitu liniju obuće, za koju je 1971. godine zamolio Davidson da dizajnira logotip.

Rekao joj je kako želi dobiti dojam pokreta te je ujedno naglasio kako je veliki obožavatelj Adidasovog logotipa. Davidson je crtala 3 tjedna dok nije došla do željenog izgleda. Kreativni proces bio je vrlo maštovit. Najprije je nacrtala cipelu na komad papira, dok je logotipe crtala na salvetu koju je onda položila preko papira.

U konačnici Davidson je prezentirala 6 dizajna. Knight je izabrao logotip nazvan “Swoosh” i rekao „Ne obožavam ga, ali mislim da će mi prirasti srcu“. Za dizajn je platio 35 dolara (oko 195 današnjih dolara) s čime je Davidson bila itekako zadovoljna. I danas ona smatra kako je njihov dogovor bio unaprijed postavljen, a činjenica da je logo postao toliko popularan je samo dodatna vrijednost.

Nakon što je napustila Nike 1975. godine, pokrenula je vlastiti posao u kojem joj je reputacija dizajnerice Nikeova logotipa uvelike pomogla.

Knight je ipak odlučio Davidson odati dodatnu počast. 1983. godine pripremio je zabavu u njenu čast na kojoj joj je poklonio zlatni prsten i 500 dionica kompanije koje su tada vrijedile oko 18 tisuća dolara.

Ona dionice nikada nije prodala i njihova je vrijednost danas oko pola milijuna dolara. Nije loše za studentski posao završen u nekoliko tjedana, zar ne?

Komentari