Premijera Kafkine Amerike u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca i GDK Gavelle

260

amerika-kafka-rijeka

Ovo je prva koprodukcija dva velika kazališta koji će nakon vrijednog zajedničkog rada predstaviti traktat o samoći u dramatizaciji Gorana Ferčeca i pod redateljskim patronatom Janusza Kice.

Radi se o Kafkinu najranijem romanu koje je nažalost ostao nedovršen te je dugo godina bio krivo datiran kao njegov posljednji roman. U romanu naime nedostaje oko 40 kartica teksta koji govore o smrti glavnog lika Karla Rossmanna, kojeg igra Živko Anočić.

Radnja ovog duhovitog i zabavnog romana odstupa od predrasuda koje vežemo uz Kafku. Karl Rossmann, nakon seksualne avanture u kojoj dobiva dijete sa sluškinjom, biva poslan u Ameriku. Zašto bi se ta kazna zvala baš Amerika možemo samo nagađati, no zašto je Rossmannu, ili pak Kafki, koji je često očevo tijelo zamišljao ispruženo preko karte svijeta, toliko tijesna domovina, imamo jasne indicije: Mogao sam živjeti samo na onim mjestima koja nisi pokrivao ili su ti bila van domašaja. Ali s obzirom na moj doživljaj tvoje golemosti malo je bilo takvih mjesta. Tako i Karla već pri ulasku u Ameriku dočeka, a sudbina je to što ga prati kroz cijeli roman, autoritaran lik u tipu Hermanna Kafke.

Ansambli dvaju cijenjenih kazališta uhvatili su se stoga interpretacije ovog slojevitog djela koje bismo lako mogli svrtati i u suvremenu literaturu.

„Koprodukcija ima dublji smisao, a to je miješanje ansambala i dragocjeno iskustvo, dok predstava automatski dobiva mogućnost da igra u dva kazališta“ otkrio je direktor kazališta Gavella Darko Stazić, na čiju je inicijativu i došlo do predstave.

hrvoje-klobucar

„Cilj je spoj snage i osvježavajuća je mogućnost susreta i druge vrste zajedništva, kojega je u hrvatskom kazalištu premalo. Prenijeti vrhunsku literaturu na scenu je zahtjevno, pošto pokušavamo na prilično praznoj sceni sami izgraditi svjetove i prostore tog vremena“, dodao je redatelj Janusza te otkrio kako ga Kafka intrigira već godinama.

Malo poznato klasično djelo će nadaju se privući veliku publiku. „Problem kazališta je da se sveo na lektirske naslove. Treba otkriti novu klasiku za nove generacije.“, zaključio je ravnatelj drame Damir Orlić.

Premijera će se najprije održati u Rijeci 23. travnja, dok će zagrebačka publika premijeru u Gavelli moći vidjeti 10. svibnja.

Komentari