Ohrabrujuće! U Italiji prvi slučaj izliječenja koronavirusa eksperimentalnim lijekom koji će se testirati i u Hrvatskoj

223

Imamo prvi slučaj izlječenja eksperimentalnim lijekom remdesivir, priopćio je preksinoć na konferenciji za novinare Matteo Bassetti, voditelj Klinike za zarazne bolesti Poliklinike San Martino u Genovi, prenosi Jutarrnji list.

Riječ je o pacijentu u 79. godini života čije je liječenje remdesivirom počelo 7. ožujka. Kako ima dva negativna brisa, uskoro će biti otpušten iz bolnice te se vratiti svojoj kući u Lombardiji. To nas je uistinu oduševilo: čini se da lijek djeluje. Imamo i drugih pacijenata na liječenju“, rekao je Bassetti za talijansku agenciju ANSA, piše Jutarnji list
Eksperimentalni lijek remdesivir u sklopu kliničkog pokusa prije tjedan dana počele su koristiti još neke bolnice, uključujući i onu u Padovi.

Antivirusni lijek remdesivir razvila je američka biotehnološka kompanija Gilead Sciences za liječenje smrtonosnih zaraznih tropskih bolesti uzrokovanih virusima Ebola i Marburg.

I Hrvatska će se uključiti u kliničku studiju s tim lijekom, potvrdila je prije desetak dana prof. Alemka Markotić, ravnateljica Infektivne klinike “dr. Fran Mihaljević”.

Postoje pojedinačni slučajevi gdje su bolesnici primali lijek remdesivir i bili su dobro, ali to nisu bile kontrolirane studije. No, ti pojedinačni slučajevi su svakako ohrabrujući“, rekla je prof. Markotić.

Komentari