Snježna lavina obrušila se direktno na hotel Rigopiano u Pescari, provinciji u planinskoj oblasti regije Abruzzo, do te mjere da je cijela zgrada pomaknuta za 10 metara. 

U njoj je ostalo zarobljeno 30 ljudi, među kojima i djece. Prema najnovijim informacijama, spasioci su iza podneva rekli kako više ne mogu puno toga napraviti jer je lavina uništila dio hotela u kojem je bila većina ljudi. Ranije su rekli da su pokušali dozvati unesrećene, ali nije bilo odgovora.

Pozivajući se na šefa spasilačkog tima, agencija Ansa objavila je da ima “mnogo mrtvih”, a talijanski mediji ne preciziraju koliko. Dosad su spašene dvije osobe, a vjeruje se kako je lavina izazvana jučerašnjim potresima koji su pogodili Italiju.    Mjesni su mediji objavili da je dosad jedno tijelo iskopano iz snijega i da je spašeno dvoje gostiju hotela koji se nisu nalazili u njemu u trenutku udara lavine. Dva spašena muškaraca nalazila su se izvan hotela i vidjeli su kako se lavina spušta na hotel.

“Živ sam jer sam otišao po neke stvari u automobil”, rekao je Giampiero Parete talijanskim medijima. U hotelu su mu međutim ostale supruga i djeca.

Spasiteljima je u srijedu jedan par koji je bio u hotelu uputio apel SMS-om: “Pomozite nam, umrijet ćemo od hladnoće”, pišu talijanski mediji.

Do hotela kojeg je potpuno zatrpala lavina, snježne oluje i blokirani putevi otežali su pristup spasiocima koji su na lice mjesta stigli skijama oko 3 sata ujutro. Vozila hitne pomoći ne mogu proći zbog snježnih nanosa, a najbliže selo, Farindola, udaljeno je devet kilometara od hotela.

Potraga za preživjelima nastavlja se i dalje.