Europski dan oralnog zdravlja – Edukativni program “Korzo zdravih i lijepih osmijeha” za djecu, roditelje, odgajatelje, tete u vrtićima…

81

Uoči Europskog dana oralnog zdravlja, pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Vladimir Mićović, koordinatorica javnozdravstvenih aktivnosti za promociju i unaprjeđenje oralnog zdravlja Nevenka Vlah i pročelnica Katedre za Dječju stomatologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci Nataša Ivančić Jokić najavili su aktivnosti povodom pet godina provođenja preventivnog programa unaprjeđenja oralnog zdravlja djece u vrtićima „Zdravi zubi, sretan dječji osmijeh“.

Program se provodi u sklopu županijskog programa „Unaprjeđenje oralnog zdravlja djece i mladih u Primorsko-goranskoj županiji“.

Primorsko-goranska županija uključena je u Program od 2008. godine. Ovo je jedini preventivni Program ove vrste u  Hrvatskoj koji se kontinuirano provodi već jedanaest godina i u kojem se sustavno i organizirano vodi briga o oralnom zdravlju djece i mladih.

Svjesni smo da nema ukupnog zdravlja bez zdravlja usne šupljine. Pokazatelji oralnog zdravlja bili su ispod razine koju proklamira Svjetska zdravstvena organizacija, a danas svjedočimo bitnom unaprjeđenju svih pokazatelja kod naše djece. Od 2008. godine Primorsko-goranska županija sa 280 tisuća kuna godišnje osigurava provođenje Programa, ukupno više od 3 milijuna i sto tisuća kuna, što je izuzetno važno kako bi ga struka mogla adekvatno provoditi. Program je pokrenut na inicijativu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, a prepoznat je 2016. godine i na državnoj razini, od strane resornog Ministarstva tako da danas imamo i Nacionalni program, a to je već četvrti nacionalni program koji je proizašao iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ. Upravo su u našoj županiji pokrenuti i ostali nacionalni programi ranog otkrivanja raka dojke, debelog crijeva kod muškaraca i žene te karcinoma cerviksa kod žena. Vjerujemo da će sva djeca u RH imati ovakav standard, pristup sustavnoj brizi po oralnom zdravlju kao što imaju djeca u Primorsko-goranskoj županiji“, zaključila je pročelnica Malatestinić.

U zadnjih pet godina Program unaprjeđenje oralnog zdravlja djece u vrtićima doživio je evoluciju u mnogim segmentima, a radi se zaista o jednom sustavnom i sveobuhvatnom javno zdravstvenom programu koji je zadovoljio sve ključne kriterije da bude uspješan. Trebalo je okupiti najbolju i najstručniju struku što smo mi uspjeli u suradnji s bolnicom, Medicinskim fakultetom i drugim dionicima koji danas nisu prisutni, a imaju veliko značenje. Danas 100 % djece u osnovnoj školi i državnim vrtićima te nešto manju u privatnima (oko 80%) involvirano u Program, a zaista se zalažemo da u onim segmentima koji još nisu do kraja ispunjeni taj Program učinimo onim što on već danas je, a to je sveobuhvatan, sustavan program koji daje rezultate koji Primorsko-goransku županiju svrstavanju u nositelje zdravog života i primjer dobre prakse, koja je poslužila i u drugim županijama u RH“, rekao je Mićović.

Pročelnica Katedre za Dječju stomatologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci Nataša Ivančić Jokić predstavila je rezultate samog programa tijekom 2018 i 2019. godine.

Kod djece predškolske dobi (1-5 godina starosti) vrijednost kp indeksa (1,65) nešto je iznad one koju je odredila SZO u svojim Globalnim ciljevima za 2020. godinu, a vrijednost KIO indeksa je 32,34%, odnosno samo 67,66% djece ima sve zdrave zube.

Svi su indeksi u pozitivnom kretanju u odnosu na prošlu godinu, osim RI indeksa te možemo biti zadovoljni, no treba poraditi na segmentu sanacije mliječnih zuba u ovoj populaciji“.

Kod šestogodišnjaka vrijednost kp indeksa je (3,78) iznad one koju je odredila SZO u svojim Globalnim ciljevima za 2020. godinu, KEP indeks je 0,14. RI indeks koji je pokazatelj sanacije mliječnih zuba u ovoj populaciji je vrlo nizak odnosno pokazuje da je sanirano samo 33% zuba u populaciji. Ali ipak je to bolji rezultat nego prethodne godine.

Kod dvanaestgodišnjaka vrijednost KEP indeksa je 1,00 što je ispod one vrijednosti određene Globalnim ciljevima SZO kojoj treba težiti (1,5). To je izvanredan rezultat. KIO indeks se popravlja, on je 62,73%, odnosno 37,27% djece ima sve zdrave zube.  Obradom ovih podataka ostvaren je cilj projekta koji se odnosi na procjenu sadašnjeg zdravstvenog stanja zuba prema pokazateljima SZO. Prevenciju treba početi provoditi što ranije i uključivanje i djece predškolske dobi u program je prioritet“ zaključila je Ivančić Jokić.

Koordinatorica javnozdravstvenih aktivnosti  za promociju i unaprjeđenje oralnog zdravlja Nevenka Vlah je najavila da će se Europski dan oralnog zdravlja obilježiti 21. rujna 2019. god. na Korzu u periodu od 10 do 12 sati javnozdravstvenim edukativnim programom čiji će glavni protagonisti biti djeca, roditelji, odgajatelji i zdravstvene voditeljice dječjih vrtića iz PGŽ (DV Rijeka podcentri Zamet, Turnić i Potok; DV Sušak; Dječji vrtić Zlatna ribica Kostrena; DV Orepčić Kraljevica; DV Bakar i DV Malik Viškovo).

Cijelo javnozdravstveno događanje zamišljeno tako da se Korzo pretvori u mjesto zdravih i lijepih osmijeha s motom: „KORZO ZDRAVIH I LIJEPIH OSMIJEHA“.

Na određenim punktovima će se odvijati različite aktivnosti, a sve s ciljem da se na zabavan, zanimljiv, edukativan i interaktivan način prezentirati važnost brige o oralnom zdravlju čije se rane navike stječu upravo u dječjoj dobi.
Ovom javnozdravstvenom aktivnošću obilježava se petogodišnjica provedbe županijskog programa Unaprjeđenje oralnog zdravlja djece i mladih u PGŽ u dječjim vrtićima.

S obzirom na zapostavljenost brige o oralnom zdravlju, vođeni postavljenim ciljevima SZO i Svjetske stomatološke organizacije, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u suradnji Klinikom za dentalnu medicinu KBC-a Rijeka, Katedrom za Dječju stomatologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci, a uz potporu Primorsko-goranske županije kontinuirano od 2008. godine provodi ovaj preventivni program.

Programom su obuhvaćeni učenici prvih i petih razreda osnovne škole te djeca koja pohađaju dječji vrtić, a poseban naglasak brige o oralnom zdravlju u sklopu provedbe Programa stavljen je i na trudnice kao buduće majke koje patronažne sestre educiraju o važnosti brige, kako o zdravlju vlastitih zuba, tako i o zdravlju zuba nerođenog djeteta, odnosno dojenčeta.

U 2014. godini pokrenut je program „Zdravi zubi sretan dječji osmijeh“ čime se postojeći program nadogradio te se u program uključuju i svi vrtići na području Primorsko-goranske županije. Djeca prije upisa u vrtić odabiru liječnika dentalne medicine i obavljaju preventivni stomatološki pregled. Na taj se način motiviraju roditelje da što ranije dijete odvedu stomatologu.

U sklopu aktivnosti Programa, u vrtiće se „vraća“ dobra praksa četkanja zuba. Djeca u svojim odgojnim skupinama nakon podnevnog obroka peru zube.

Komentari