Dva dana nakon što je lavina zatrpala planinski hotel u središnjoj Italiji, devetero ljudi pronađeno je živo u petak, izjavio je je jedan dužnosnik talijanske službe civilne zaštite.

Među njima je spašeno četvero djece, a prema zadnjim infomacijama, pet osoba je proglašeno mrtvim. Skupina preživjelih pronađena je na području hotelske kuhinje koja se nije srušila pod tonama snijega koji je uništio veći dio te četverokatnice, javili su mediji.

Dvadestdvogodišnja Georgia Galassi jedna je od devet osoba koje su dosad izvučene žive. Da bi preživjela 58 sati pod lavinom jela je snijeg.

“Sve je prekrila tama. Izvana se nije čuo ni zvuk. Naši glasovi su odjekivali. Sva djeca su se zaista dobro ponašala, nijedno od njih nisam čula da plače”, kazala je. 

“Izgubila sam osjećaj za vrijeme, ali mislim da smo čekali dva dana, možda i malo više”, ispričala je. 

italija preživjeli2

Na mjestu tragedije radi 50 ljudi, ali situacija je teška.

“Situacija je, nažalost, nepromijenjena u posljednjih nekoliko dana. Radimo bez prestanka po izuzetno teškim vremenskim prilikama, ali nastavit ćemo da radimo što brže možemo”, rekao je major Marco Amorelio iz spasilačke službe i dodao da vremenske prilike ni u narednim danima neće ići na ruku spasiocima.

U srijedu kasno navečer, nakon četiri uzastopna potresa u središtu Italije, snježna lavina od 120 000 tona obrušila se brzinom 100 km/h direktno na hotel Rigopiano u Pescari, provinciji u planinskoj oblasti regije Abruzzo, do te mjere da je cijela zgrada pomaknuta za 10 metara.

Spasioci vjeruju da ima još preživjelih. Potraga se nastavlja.

italija preživjeli3