Charlie Hebdo izazvao zgražanje Talijana

343

Rane izazvane potresom u Italiji 24. kolovoza još su itekako svježe i zadnje što su Talijani očekivali jest sol na te rane, a upravo su tako protumačili karikature izašle u francuskom satiričnom časopisu Charlie Hebdo, koji je poginule u potresu vizualizirao kao – lazanje.

Čak se oglasio i ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano podsjetivši kako su svi u Italiji žalili pobijene u redakciji spomenutog časopisa, a oni im ovako vraćaju, dometnuvši, ne baš diplomatskim riječnikom, da francuski karikaturisti znaju kamo si mogu zabiti svoje olovke.

Karikature su odvratnima i odbojnima nazvali i Sergio Pirozzi, gradonačelnik grada Amatricea, gotovo zbrisanog u potresu koji je odnio 300 života te ministar pravosuđa Andrea Orlando. Premijer Renzi nije se oglasio, no bijes je na društvenim mrežama dosegao takvu razinu da se moralo oglasiti francusko veleposlanstvo u Rimu i istaknuti kako francuska vlada ne dijeli stav s karikaturistima te ne može biti odgovorna za njih.

charlie potres 2

Ulje na vatru dodao je opet Charlie Hebdo, objavivši na svom Facebooku karikaturu kojom sugerira kako su u prošlosti kriminalne organizacije kontrolirale talijanske građevinske kompanije (te to dovode u vezu s činjenicom kako brojne zgrade u Italiji ne zadovoljavaju sigurnosne standarde).

Što god karikaturisti rekli, napisali ili nacrtali, jedno je sigurno: mnogi Talijani su svoj stav rekli u 4 riječi “Više nisam Charlie Hebdo”.

Komentari