Venecijanski Canal Grande misteriozno pozelenio

208

Venecijanci su se u nedjelju ujutro probudili pred neobičnim prizorom. Naime, dio vode u središnjem gradskom plovnom putu postao fluorescentno zelen.

Lokalne vlasti prikupile su uzorke vode i pokrenule hitnu istragu.

Puno je nagađanja o tome što je moglo uzrokovati promjenu boje vode oko poznatog mosta Rialto. Teorije se kreću od ispuštanja boje do prosvjeda ekoloških aktivista.

Talijanski mediji izvijestili su da lokalna policija ispituje CCTV kako bi utvrdila je li puštanje možda bilo trik koji se poklopio s regatom Volgalonga koja se održavala ovog vikenda.

U intervjuu za talijanski dnevnik La Repubblica, Maurizio Vesco iz Regionalne agencije za zaštitu okoliša rekao je da je rana analiza pokazala da je zelena mrlja vjerojatno uzrokovana otpuštanjem fluoresceina, bezopasne boje koja se obično koristi za praćenje toka vode.

Iako ova tvar nije neuobičajena, Vesco je rekao da je uobičajena doza bila jedna žlica praha boje – no veličina flastera sugerirala je da je najmanje 1 kg bačen u vodu. “Teško mi je povjerovati da je to bio incident… i da je kilogram fluoresceina slučajno ispušten u kanal”, rekao je za La Repubblicu.

Mnogi korisnici društvenih mreža rekli su da slike koje dolaze iz Venecije podsjećaju na trik argentinskog umjetnika Nicolása Garcíe Uriburua iz 1968., koji je obojio vode Velikog kanala u zeleno kako bi podigao svijest o ekološkim problemima.

Izvor: BBC

Komentari