Ova zemlja mladima nudi 250 eura mjesečno kako bi napustili roditeljsko gnijezdo!

83

Španjolcima u dobi od 18 do 35 godina trebao bi se ponuditi mjesečni bonus koji će im pomoći da napuste roditeljski dom i plate stanarinu, predložio je premijer Pedro Sánchez. Ova odluka došla je nakon što su izašli porazni podaci da čak 80 posto mladih od 18 do 30 godina i dalje živi s roditeljima. U Hrvatskoj je situacija takva da u prosjeku do 32 godine, mladi (njih 62 posto) žive s roditeljima što je u odnosu na druge zemlje najviše u Europi.

U Španjolskoj je takva situacija da mladi koji rade kada bi se odselili, morali bi trošiti do 60 posto svog prihoda za samostalan život te si ne bi mogli priuštiti život u gradovima. S 33 posto Španjolska ima jednu od najviših razina nezaposlenosti za osobe mlađe od 25 godina u Europi.

Naknada od 250 eura davala bi se do dvije godine i dio je šireg stambenog paketa. Nacrt zakona o najmu također bi uveo ograničenje najma za vlasnike nekretnina, posebno u područjima u kojima je stanarina skočila posljednjih godina. Inače, Španjolska je među najvišim europskim stopama vlasništva nad nekretninama. No, to također znači da je jedna od četiri kuće dostupno za iznajmljivanje. U nekim područjima, poput velikih gradova kao što su to Madrid i Barcelona, stanarine su rasle, dok su prihodi pali za više od 7% u samo jednoj godini zbog pandemije Covid-19.

“Stanovanje je ozbiljan problem u našoj zemlji. Govorimo o ravnomjernom gospodarskom oporavku, a to znači olakšavanje pristupa stanovanju, posebno onima koji su najugroženiji neizvjesnostima, poput naših mladih ljudi,”, rekao je Sánchez. Prema premijerovim planovima, bonus za mlade španjolske će autonomne regionalne vlasti prenijeti na mlađe od 35 godina koje zarađuju manje od 23.725 eura godišnje. Oni bi odlučili hoće li se dijeliti po osobi ili po iznajmljenoj kući.

Namjera je omogućiti što većem broju mladih ljudi iseljavanje iz roditeljskih domova, javlja BBC.

L.B.

Komentari