NASA-in mini helikopter odradio prvi let na Marsu!

18

NASA-in eksperimentalni helikopter Ingenuity u ponedjeljak je poletio iznad prašnjave crvene površine Marsa. Ovo je ​​prvi let helikoptera s ​​motorom na drugom planetu.

Trijumf je pozdravljen kao trenutak braće Wright. Mini helikopter od 4 kilograma nosio je čak i malo krilne tkanine tvrtke Wright Flyer koja je 1903. obilježila sličnu povijest u Kitty Hawku u Sjevernoj Karolini. Bio je to kratki let – samo 39 sekundi i 3 metra – ali postigao je sve glavne prekretnice.

“Toliko dugo razgovaramo o trenutku naše braće Wright, i evo ga”, rekla je voditeljica projekta MiMi Aung, nudeći virtualni zagrljaj svojim socijalno distanciranim kolegama u kontrolnoj sobi, kao i onima kod kuće zbog pandemije koronavirusa. Kontrolori leta u NASA-inom Laboratoriju za mlazni pogon u Kaliforniji proglasili su uspjeh nakon što su podatke i slike primili roverom Perseverance. Demonstracija helikoptera vrijedna 85 milijuna dolara smatrala se visokim rizikom, ali i visokom nagradom.

Znanstvenici su bodrili iz cijelog svijeta, pa čak i iz svemira. Ovaj prvi testni let obećava nešto veliko, napomenuo je Brown. Budući helikopteri mogli bi poslužiti kao svjetski izviđači rovera, a na kraju i astronauti, na teškim, opasnim mjestima.

Zemaljski kontrolori morali su čekati više od tri mučna sata prije nego što su saznali je li unaprijed programirani let uspio na više od 287 milijuna kilometara. Prvi je pokušaj odgođen tjedan dana zbog softverske pogreške. Kad su napokon došle vijesti, operativni centar ispunio se pljeskom, ovacijama i smijehom. Još ih je uslijedilo kad se pojavila prva crno-bijela fotografija s Ingenuity, na kojoj se vidjela sjena helikoptera dok je lebdjela iznad površine Marsa.

“Sjena veličine, #MarsHelicopter prvi let na drugom svijetu dovršen!” tekst je koji je NASA-in astronaut Victor Glover objavio na Twitteru s Međunarodne svemirske stanice.

Sljedeći je stigao zapanjujući video u boji o čistom slijetanju helikoptera, snimljen od strane Perseverancea. Helikopter je lebdio 30 sekundi na predviđenoj visini od 3 metra i u zraku je proveo 39 sekundi, više od tri puta dulje od prvog uspješnog leta Wright Flyer-a, koji je trajao samo 12 sekundi 17. prosinca, 1903. godine.

Da bi se sve to postiglo, dvostruke, rotirajuće lopatice rotora helikoptera trebale su se vrtjeti s 2.500 okretaja u minuti – pet puta brže nego na Zemlji. Uz atmosferu od samo 1% debljine Zemljine, inženjeri su morali sagraditi helikopter dovoljno lagan – s oštricama koje se okreću dovoljno brzo – da bi generirali ovaj onostrani lift. Ingenuity je također morala biti dovoljno čvrsta da podnese marsovski vjetar, a prekrivena je solarnom pločom za punjenje baterija, presudnoj za preživljavanje marsovskih noći od minus 130 stupnjeva Celzijusa. NASA je za uzletište Ingenuityja odabrala ravnu površinu, relativno bez krša. Nakon uspjeha u ponedjeljak, NASA je imenovala marsovsko uzletište za braću Wright.

“Iako ova dva kultna trenutka u povijesti zrakoplovstva mogu biti odvojena vremenom i 173 milijuna kilometara svemira, oni će sada biti zauvijek povezani“, najavio je šef NASA-inih znanstvenih misija Thomas Zurbuchen.

Proces stvaranja Ingenuityja trajao je više od šest godina, helikopter je visok oko pola metra, trup mu sadrži sve baterije, grijalice i senzore, a rotori punjeni pjenom ispunjenom ugljičnim vlaknima najveći su komadi na letjelici – naime, raspon svakoga para iznosi 1,2 metra. Helikopter je prekriven solarnom pločom za punjenje baterija, što je presudno za njegov opstanak tijekom noći na Marsu gdje se temperatura spušta na čak minus 90 stupnjeva Celzijusa.

U planu je ukupno pet testnih letova ovim helikopterom na Marsu, a svi bi trebali biti obavljeni do početka svibnja.

Izvor:AP News

Komentari