Velika Britanija: „Želimo da nam u državu dolaze samo najsjajniji i najbolji“

13

Britanska vlada donijela je novu politiku imigracije. Naime, nižekvalificirani radnici više neće moći dobiti radne dozvole. Razlog je taj što britanska vlada želi potaknuti poslodavce na eliminaciju jeftine radne snage iz Europe i investiciju u trajno visokokvalificirano radno osoblje koje će raditi u sektorima automatizacijske tehnologije, znanosti, inženjeringa i prosvjete. Uz to dolazi i uvjet da radnici moraju imati ponudu za posao i 70 bodova da bi uopće dobili dozvolu za rad. Prema navodu britanske vlade, bodovi obuhvaćaju: “znanje engleskog jezika, ponudu kvalificiranog posla s odobrenim sponzorom, kvalifikaciju, ponuđena godišnja plaća od minimalno 25, 600 funti i rad u određenom sektoru.“ Za manje od 6 mjeseci boravka u Ujedinjenom Kraljevstvu neće biti potrebna viza za državljane Europske unije.

Državna tajnica za unutarnje poslove i imigraciju Priti Patel navedeno komentira: „Predugo su naše tvrtka radije pribjegavale uvozu jeftine i slabo obučene radne snage, umjesto ulaganja u naše radnike. Po prvi puta u nekoliko desetljeća, Ujedinjeno Kraljevstvo imat će potpunu kontrolu nad time tko dolazi u zemlju i kako djeluje naš imigracijski sustav.“ Uz to dodaje da je nova politika imigracije dio odluka vezanih za Brexit koje je javno najavio Boris Johnson, a službeno stupa na snagu 1. siječnja 2021. godine.

Po mišljenju laburista, ovakva politika imigracije ima za neugodnu posljedicu činjenicu da će biti izuzetno teško privući nove radne snage te će izazvati velike probleme u djelatnostima u kojima nedostaje niskokvalificiranih radnika poput primjerice zdravstvenog sustava.

Komentari