Jučer je svečano otvoren novi umaški dječji vrtić „Radost-Gioia“, prvi besplatni vrtić u Hrvatskoj kojeg će pohađati oko 200 djece.

Gradonačelnik Vili Bassanese u svom je obraćanju najavio kako će Grad Umag od 1. travnja biti prvi grad u Hrvatskoj, a i šire, s besplatnim vrtićima za sve svoje male sugrađane, bez liste čekanja i s najvišim standardima.

„ Sam koncept vrtića zamislili smo kao „istarsko selo“ od deset zasebnih kućica međusobno povezanih u cjelinu na čestici koja je ispunjena vanjskim igralištima, posebno izgrađenim amfiteatrom za kreativne aktivnosti naše djece te parkom i zelenilom. Građevina po svojim tehničkim karakteristikama i samom konceptu spada u A razred energetske klase, zahvaljujući sufinanciranju Fonda za energetsku učinkovitost u iznosu od 5 mil. kuna. U građevini je izvedeno integralno inteligentno upravljanje svim tehničkim aspektima, osnovni izvor grijanja rješava se putem dizalice topline, uz automatski sustav ventilacije zasebno po prostorijama. Kuhinjski blok koristi zemni plin uz energetsku učinkovitost, toplinsku izolaciju, hlađenje, centralni sigurnosni sustav i sve ostale standarde. Ukratko, građevina posjeduje sve elemente sustava održivog razvoja „Europa 2020.-zgrada budućnosti“, za grad budućnosti.”, istaknuo je gradonačelnik.

Cijena investicije s nužnim okolnim radovima iznosi 31,4 milijuna kuna