Patuljasti vodenkonji Otto i Inola predstavili žensko mladunče u zagrebačkom ZOO-u: Predložite ime!

48

Obitelj zagrebačkih patuljastih vodenkonja ima novog člana. Otto i Inola postali su mama i tata, a ljupko žensko mladunče koje je na svijet stiglo krajem studenoga, još nema ime.

Otto ima 28, a Inola sedam godina. Oboje su u Zagreb došli iz Njemačke.

Djelatnici i volonteri Zoološkog vrta Grada Zagreba s velikom su pozornošću pratili Inolin graviditet te prve tjedne života njezine kćeri.

„Inola je prvorotkinja i strahovali smo kako će proći njezin porod. Kad je krenuo u ranim jutarnjim satima, bili smo uz nju. Sve je, na sreću, prošlo u najboljem mogućem redu. Porod je trajao samo 15 minuta, a Inola se pokazala kao divna majka. Osjećala je što sve i kako treba napraviti, te izvrsno slijedila svoje instinkte. Mladunče je pri okotu imalo 5,7, a sada već ima više od 17 kilograma. Dakle, jako se lijepo razvija“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta Grada Zagreba.

Dok još nije bila sigurna u plivačke sposobnosti svoje kćeri, Inola bi nakon kratkog boravka u vodi malenu gurkala van. Sada je pak pušta da u bazenu bude do mile volje. Razigrana joj je mala vodenkonjica na tome zahvalna. Uživa u brčkanju u vodi, plivanju i ronjenju.

Mala patuljasta vodenkonjica još nema ime. Građani će joj putem društvenih mreža moći predlagati ime, a ono koje će na kraju nositi, izabrat će ocjenjivački sud u kojem će biti volonteri Zoološkog vrta.

Vodenkonji imaju jako tanku i napetu kožu, pa kada mama njuškom i zubima usmjerava mlado, može doći do sitnih razrezotina na njegovoj koži. Pritom se može opaziti da vodenkonji izlučuju antibakterijsku sluz pjenušave blijedoružičaste boje. Na ušima i nosu imaju mišićne ventile koji im se zatvaraju pri zaronu. Pod vodom mogu zadržati dah desetak minuta.

Budući da Otto prema Inoli osjeća veliku privlačnost i željan je parenja, od ženskog je dijela obitelji privremeno odvojen posebnom ogradicom. Pretpostavlja se da su patuljasti vodenkonji monogamni, no poznato je i da mužjaci nekada žive s više ženki. Ugrožena su vrsta. U prirodi njihovi mladunci znaju završiti kao plijen leoparda. U prirodnom staništu, tropskim kišnim šumama i močvarnim područjima zapadne Afrike, mogu doživjeti 35, a u zoološkom vrtu do 43 godine. Patuljasti vodenkonji mogu imati do 300 kilograma, a nilski konji mogu biti i deset puta teži.

L.B.

Komentari