Suprotnosti se privlače, zar ne?

884

Astrologija kaže kako se suprotnosti privlače. Iako ono što su u astrologiji suprotnosti nije baš ono što bismo zapravo nazvali suprotnostima u klasičnom smislu. Možda već znate da je kombinacija Bika i Škorpiona proglašena najboljim parom od sve 144 kombinacije znakova zodijaka. A Bik i Škorpion nalaze se jedan nasuprot drugome u zodijaku. Ali evo u čemu je štos. Na suprotnim stranama zodijaka, odnosno kako bismo mi astrolozi stručno rekli, u opoziciji, nalaze se znakovi kompatibilnih elemenata i iste kvalitete. Astrologija smatra kako se suprotni znakovi međusobno nadopunjavaju i kako imaju puno toga jedni od drugih naučiti. Logikom opozicije, kao aspekta osvještavanja ta priča itekako drži vodu. No što zapravo mogu naučiti jedni od drugih znakovi zodijaka?

Ovnu, koji se nalazi na početku zodijaka, točno preko puta stoji znak Vage. Ovan je znak izraženih instinkata, impulsivan, eksplozivan, egoističan i strastven. Nasuprot toga, Vaga, jedini predmet u zodijaku, razumna je i racionalna, na prvom mjestu joj je riječ ‘mi’, puno bolje funkcionira u paru, željna sagledati svijet oko sebe iz najobjektivnije moguće perspektive. Vaga ublažava Ovnov temperament, a on je uči da ponekad mora i sebe staviti na prvo mjesto i da se pri tome ne osjeća krivom. Bik i Škorpion su jednako tvrdoglavi znakovi jer i jedno i drugo pripadaju fiksnoj kvaliteti što im daje snažnu volju, ustrajnost, kontinuiranost. Ova veza dakako nije ni laka ni jednostavna, svatko nepoustljivo vuče na svoju stranu. Ipak, ono što će Bik od Škorpiona podučiti da nije sve u novcu, kućama i dionicama dok će Bik Škorpiona naučiti da bude manje sumnjičav prema ljudima, da više vjeruje onome što vidi i čuje prije nego što krene u žestoki napad. U vezi Blizanca i Strijelca uvijek je živahno. Blizanac je usmjeren na svoju neposrednu okolinu, sakupljač je i distributer informacija, vješt u ovladavanju praktičnih svakodnevnih vještina. Za razliku od njega, Strijelčev je pogled uprt u nebo, a misli su mu zauzete promišljanjem o bogu i životnim istinama, često ne primjećujući ono što mu se događa pred nosom. Zato je tu Blizanac da ga podsjeti na stvarnost i obične ljude koji ga okružuju, a Strijelac će naučiti Blizanca kako da shvati da je važno znanje, a ne samo informacije i kako učenjem širi svoje horizonte.

Rak i Jarac jedan su od najtradicionalnijih parova zodijaka. Oboje su jednako privrženi obitelji i tradicionalnim vrijednostima no za razliku od Jarca, Rak je emotivan, senzibilan, voli maštati i na prvom mu je mjestu vlastita privatnost. Za razliku od njega, Jarac je ambiciozan, usmjeren za svoju karijeru i poziciju u društvu, spreman zanemariti privatan život radi posla. Tako da će Rak naučiti Jarca da karijera bez osobnog života nema smisla dok će Jarac strpljivo i ustrajno uspjeti izmamiti Raka iz njegove ljušture i potaknuti ga da iskaže svoje kvalitete. Vodenjak i Lav? Mislite da je taj spoj nespojiv? Pa i nije baš. I jedan i drugi jednako žele biti posebni i originalni. S time da će Lav to nastojati postići upornim ponavljanjem ‘ja’, ‘ja’, ‘ja’ pa opet ‘ja’, a Vodenjak će to učiniti svojim doprinosom zajednici. Lav je na ego-tripu, srčan, spontan, temperamentan, baš dobra nadopuna racionalnom pa čak i pomalo hladnom Vodenjaku. Ova veza možda nije uvijek jednostavna, ali razvijat će se dobro počiva li na otvorenosti i iskrenosti. Hm, sada dolazi jedna za neke ljude, blago rečeno, nezamisliva kombinacija – Ribe i Djevica. Kod Djevica je sve tako posloženo, sortirano, organizirano, one u svakom trenutku znaju gdje im se što nalazi. Za razliku od Riba koje ni same ponekad ne znaju gdje se nalaze. I koje hodaju po danjem svjetlu s glavom visoko u oblacima. Stvarnost ih uglavnom uznemirava. I ometa u sanjarenju. Ipak, Djevice mogu organizirati njihov kaos i učiniti ga snošljivim i za njih i za druge i podsjetiti ih svako toliko da ipak žive u materijalnom svijetu u kojem postoje određeni pojmovi poput vremena, rokova, obaveza. Ribe će naučiti Djevice da se malo opuste, olabave svoj svakodnevni dril i shvate da zabaviti se nije tako bolno i besmisleno kako im se na prvi pogled to može činiti.

Karin Baloh Martić
astrodrom.hr

Komentari