Relativne vrijednosti astroloških znakova

112

"Venera"Kaže stara izreka: Sto ljudi, sto ćudi. Svatko od nas gleda na svijet kroz svoje ‘naočale’, vrednujući neke stvari više, a neke manje. Tako, na primjer, ima osoba koje će svoj posljednji novčić potrošiti na putovanje, druge neće moći odoljeti još jednim (često i nepotrebnim) novim cipelama dok netko treći, pak, neće moći napustiti knjižaru bez barem jedne nove knjige. Ukusi se razlikuju i o njima baš i ne vrijedi raspravljati.

Astrološki, naš sustav vrijednosti i naš osobni ukus ovisi prvenstveno o poziciji Venere u horoskopu. Tako će, na primjer, netko s Venerom u Biku cijeni vrlo konkretne stvari – novac, kuće, automobile, ali i umjetnička djela i lijepe žene. Za Veneru u Blizancima vrijedne će biti knjige, dobro društvo i razgovor s nekim tko će potaknuti njihove moždane vijuge. Venera je osobni planet i igra važnu ulogu u formiranju nečijeg pogleda na svijet, kao i o njegovom osobnom ukusu bilo da se radi o onome što priželjkuje posjedovati ili osobi koju smatra privlačnom.

Venera vlada znakom Bika, znakom koji dobro zna što hoće, ima jasno definiciju onoga što voli ili ne voli, kao i strategiju kako će do onoga što mu se sviđa doći. Bikovi su (uz Raka) najveći sakupljači zodijaka pa na hrpu i pod kontrolom žele imati sve ono što smatraju svojim, bilo da je riječ o ljudima ili o imovini. Bik, kao i druga dva zemljana znaka, Djevica i Jarac, cijeni konkretne vrijednosti, svoju sigurnost mjeri prema debljini vlastitog novčanika ili onoga što posjeduje. Logično, zemlja je povezana s materijalnim i to je ono što za nju ima vrijednost.

Druga vladavina Venere je u znaku Vage, zračnom znaku, socijalno orijentiranom. Za nju je najveća vrijednost skladna veza s partnerom, kao i kod također zračnih Blizanaca i Vodenjaka. Također, zračni znakovi cijene i znanje i informacije kao vrijednost – za njih vrijedi ona da vrijediš onoliko koliko znaš. Vrijednosti zračnih znakova puno su apstraktnije i znatno manje opipljivije od zemljanih znakova. Nešto slično možemo reći i za vatrene znakove – Ovna, Lava i Strijelca – koji cijene ideje koje ih pokreću, avanturu i neizvjesnost. Za njih više vrijedi dobar provod ili projekt oko kojeg će se angažirati nego ono što će eventualno imati na računu. Za njih je najvažnija dinamika i uzbuđenje, uvijek neki novi izazov na koji će nastojati što prije i što bolje odgovoriti i naravno, nadmašiti svaki put sami sebe.

A vodeni znakovi? Voda je element emocija i bez obzira na uspješnost na drugim životnim područjima ako Rakovima, Škorpionima i Ribama sve nije kako su očekivali na intimnom planu, oni će biti nesretni i nezadovoljni. Što im vrijede sva blaga ovog svijeta, ako nisu s onima kojeg vole? Ipak, nije jednostavno znati što će to zadovoljiti nekog rođenog u vodenom znaku, što očekuje od onoga kojeg voli, jesu li emocije koje ste mu ponudili dovoljno intenzivne, duboke, snažne… Ono što mu jednom ponudite i što može smatrati dragocjenim i vrijednim, nekog sljedećeg trenutka bit će mu gotovo posve nezanimljivo. Kao i u svemu drugome i po pitanju osobnih vrijednosti vodeni znakovi vrlo su tajanstveni.

Karin Baloh Martić
astrodrom.hr

Komentari