Raf Simons i Diorova pre fall kolekcija inspirirana Japanom

445

DiorCover.jpg

Sve to su karakteristike posljednjeg modnog izraza Rafa Simonsa, glavnog kreatora modne kuće Dior. Koji ističe da za njega romantična nije prošlost, već budućnost.

Stoga je njegova nova kolekcija Megapolis kolekcija budućnosti.

Poznati Belgijanac svoju je novu pre fall kolekciju prvo je pokazao u Tokyju, u dvorani predviđenoj za sumo borbu i tom prilikom istaknuo sve svoje kreativno umijeće. Kolekcija nazvana Megapolis posjeduje naglašene futurističke tendencije između Metropolisa i Blade Runnera. Kolekcija će se u Europi moći nabaviti već u svibnju. Inače, pariška modna kuća Dior zahvaljujući Raf Simonsu, koji je odličan stručnjak za PR, od sada svake godine planira seliti u jedan svjetski centar i tamo izlagati svoje uvijek nove domete i inovativne kolekcije.

christian-dior-pre-fall-14
Christian Dior je 1953 godine posjetio Japan, koji je prethodno dugo zamišljao i sanjao. Tom prilikom napravio je skice za vjenčanu odoru princeze Michiko, koju je ona nosila 1959, dvije godine nakon kreatorove smrti. Povezanost postoji odavno, a nova kolekcija samo je još jedan dokaz galskog zanimanja za Zemlju izlazećeg sunca. Istovremeno u Gradu svjetlosti otvorene su dvije izložbe na temu Japana, a pariški izdavač Flammarion objavio je knjigu Japanizam,
Stari kontinent započeo se zanimati za Japan još u 17. i 18. stoljeću, ali zahvaljujući industrijskom i saobraćajnom razvitku u 19. stoljeću uspjeli puno više saznati o Japanu.

Dior 2015 Pre Fall collection
Kada je začetnica galske visoke mode, Madeleine Vionnet adaptirala kimono, pridružila se pokretu koji je stavio u pitanje stvarne vrijednosti i razloge postojanja visoke mode, koju su njegovali Charles Worth i njegovi sljedbenici. Kreatorica je bila među inovatorima koji su oslobodili žensko tijelo na početku prošlog stoljeća, kada je odzvonilo krinolinama i korzetima. Uvela je japonizam živih boja i prilagodila odjeću oblicima ljudskog tijela. Šok japonizma desio se oko 1860. godine i bio je preteća modernizma, kako slikarskog, tako i modnog.

Džana Mujadžić

Komentari