Nema razloga za strah

80

Nema razloga za strah nije, kako sam Julian Barnes napominje, autobiografija, no svejedno je možemo čitati kao intimnu obiteljsku povijest u koju pisac majstorski utkiva rečenice svoga brata (filozofa!), svojih roditelja, pa čak i baka i djedova. Dok pretresa obiteljske uspomene te ispisuje duhovite i tužne obiteljske priče, Barnes piše i raspravu na temu straha od smrti. Nema razloga za strah je lucidna žanrovska mješavina – putovanje u mističnost osjećaja, obiteljski memoari, filozofska spekulacija, oda životu i umjetnosti, posveta omiljenim umjetnicima (ponajprije francuskom piscu Julesu Renardu) i naposljetku autobiografski roman, koji se uklapa u pomalo neočekivani trend nekonvencionalne autobiografske proze kakvu u posljednjih nekoliko godina nadahnuto pišu J. M. Coeteze, J. G. Ballard, Orhan Pamuk ili Martin Amis. Otočki kritičari već su zaključili da je Barnes podjednako raskošan i kao esejist i romanopisac i da je Nema razloga za strah zabavna, intrigantna i originalna autobiografska fikcionalno-esejistička knjiga o vječno neugodnoj temi.

Julian Barnes kao da piše pincetom i nikad ne skida smiješak s lica. DARIO GRGIĆ

I sam naslov Nema razloga za strah pokazuje kako se Barnes prema smrti odnosi istovremeno i mudrački hladno i crnohumorno. Reč je o svojevrsnom času anatomije ljudske smrtnosti – najveća vrednost knjige jeste što je istovremeno (i doslovno) smrtno ozbiljna, majstorski zabavna i iznenađujuće bučno vesela. VLADISLAV BAJAC

Julian Barnes rođen je u Leicesteru 1946., diplomirao je na Oxfordu 1968. te je radio kao leksikograf, književni kritičar, kolumnist i urednik u uglednim otočkim novinama i časopisima (Times Literary Supplement, Sunday Times i The Observer), a bio je i londonski dopisnik časopisa New Yorker.

Za svoj prvi roman „Metroland“, objavljen 1980., dobio je nagradu Somerset Maugham Award. Dosada je objavio dvadesetak proznih naslova, uključujući četiri kriminalistička romana pod pseudonimom Dan Kavanagh. Na hrvatski jezik prevedeni su njegovi romani „Flaubertova papiga“, „Pretresanje“, „Engleska, Engleska“, „Povijest svijeta u 10 i 1/2 poglavlja“, „Ljubav, itd“, „Arthur & George“ te zbirka kratkih priča „Stol od četrunovine“.

Ljevak, knjige bez granice!

Komentari