Ljetni osvježivači tijela

191

Kada je sunčano i toplo većina ljudi očekuje kišu, kada je kiša i hladno česta rečenica je: „Kad će više sunce da se malo ugrijemo?“. To je zaista fascinantno i to samo znači da ista ta većina ljudi ne živi u sadašnjosti i ne uživa u trenutku. Ja ne spadam u tu većinu jer volim podjednako i kišu i sunce, svaka od tih vremenskih prilika ima svoje draži. Ljeto doduše malo teže izdržavam zbog svoje hipotenzije, ali uspješno se s tim borim, a najviše mi pomažu osmjesi dragih ljudi i osvježivači duše i tijela. Nikada si po ljeti ne dopustim da se prejedem iz razloga što me onda nema na ovom svijetu minimalno 2 sata, a isto je tako i s pićem – svako alkoholno piće na 30 Celzijevaca više i prije uspavljuje centar za ravnotežu i ravno držanje – a ja to ne zaslužujem. Ali ipak postoji nekolicina pića koji razbuđuju uspavano i ukuhano tijelo. Kada dođem s posla i u očima se iscrta kao na kockarskom automatu piva, gemišti, bevande, limunade, samo H2O s dodatkom limuna, limete, mente, hladna kava, mineralna voda s okusom… znači da sam već dehidrirala i da je krajnje vrijeme za sve – jedno po jedno. Provela sam jednu anketu s prijateljima, a pitanje je bilo što ih najviše osvježava u ovim ljetnim danima i noćima – od pića naravno ? Odgovori su me iznenadili jer sam neko vrijeme čekala na prvi odgovor koji je u sebi sadržavao alkohol. Odgovori su uglavnom bili s prefiksom hladna – ledena voda s limunom, produženi gazirani sokovi, čaj od mente, zeleni čaj… i onda su se malo kasnije počeli izjašnjavati gemištarci, pivoljupci, Aperol špricerijanci, ljubitelji šampanjaca i pjenušaca. Dokazano je da ne bi trebalo piti jako hladna pića jer logičkim razmišljanjem dolazim do zaključka da je naše tijelo na nekih 36, 37 stupnjeva, a u zraku je puno više pogotovo na suncu. I kada mi popijemo nešto jako hladno naš organizam doživi šok i nevjericu, problem je u tome što nam svima to odgovara i ne pada nam na pamet da pijemo topao čaj iako bismo trebali. Pustimo mi znanost i pređimo na hladne osvježivače. Prvo pomislim na hladnu  kavu jer je to spoj sladoleda i kave i kalorijski odgovara obroku, a ipak je lagana i „diže iz mrtvih“, doba dana kada uživam u hladnoj kavi je prije podne na užarenoj terasi na Korzu. Ne sjećam se dana kada sam zadnji put naručila neki sok iz razloga što nakon 2 dcl soka osjećam neutaženu žeđ i mogla bih samo piti i piti bez efekta. Zato je hladna kava moj broj jedan jer kavu volim, a u kombinaciji sa sladoledom nakon marende osvježava i nemam osjećaj žeđi jer se nudi u kombinaciji s hladnom vodom . Već nakon podne pobjeđuju moji drugi favoriti, a to su razne kombinacije voća s alkoholom, tzv. Bowle na bazi bijelog vina ili pjenušca, Pimm’s No.1 koji je napravljen od gina (smreke) s dodatkom svježih krastavaca, naranče, limuna, jabuke, mente, kokteli od kojih mi je omiljen Mojito jer moja menta u vrtu samo raste i raste, ubrzo ću zasaditi plantažu limete i šećerne trske koja mi je potrebna za destilaciju ruma pa ću imati home made sastojke za piće svih pića. Opet se moramo malo dotaknuti znanstvenih istraživanja koja su došla do rezultata da alkohol potiče antioksidativna svojstva u voću, što voće u napitcima poput koktela čini zdravijim. Voće iz alkoholnih napitaka mnogo je učinkovitije, gotovo za trećinu, u borbi protiv slobodnih radikala. Znanstvenici su do ovog otkrića došli sasvim slučajno, kada su pokušali pronaći način na koji se mogu duže očuvati svojstva voća. Slično je kod crnog vina; sve zaštitne tvari postoje u grožđu ili preciznije u kožici bobice. Zato je crveno vino zdravije od bijelog, naime u bijelom vinu se odmah odvajaju sjemenke, kožica bobice i peteljka i ostaje samo sok pa se ne ekstrahiraju sastojci u vino – vinskim rječnikom takvo vino nije macerirano već reducirano.

Možete pojesti tonu grožđa, a da zaštitne tvari ne dođu u odgovarajuću formu koju bi organizam prihvatio i tako dobio
odgovarajuću zaštitu. Za vrijeme vrenja tj. stvaranja alkohola u crnom vinu, zaštitne tvari se otapaju u alkoholu i tako dobivamo izvrstan antioksidans. Ipak, kao uvijek kada je alkohol u pitanju potrebna je umjerenost, a ja ka i pape, ne volim tu rič .
Predlažem da uživate u trenutku i da se u vašim čašama nađe ono što najviše volite i u čemu uživate, a Le Mandrać je s nama podijelio dva recepta za sladoled koje možete slobodno pokušati sami napraviti kod kuće, ako vam slučajno ne uspije – upalite auto i dođite do Voloskog jer Le Mandrać ima najsuvremeniji uređaj za raditi sladoled (Paco jet) i spajaju nespojive namirnice i od sladoleda čine čudesa…

SLADOLED OD KAVE

U zdjeli umutite 2 vrlo svježa žumanjka s 50 g šećera u prahu dodajući ga postupno, stalno miješajući kuhačom, dok se šećer potpuno ne rastopi, najmanje 20 minuta. Tada umiješajte žlicu Nescafea i dodajte 2 bjelanjka stučena u vrlo čvrsti snijeg koji polagano vilicom umiješajte u kremu. Na kraju dodajte svježeg punomasnog slatkog vrhnja, pažljivo i
polagano ga umiješajte da vam krema ne splasne. Cijelu smjesu izlijte u posudu za led iz hladnjaka. Kremu ostavite u zamrzivaču 3 i pol sata. Da biste sladoled izvadili iz posude krpom treba protrljati odozdo, a krpu
prethodno namočiti u toplu vodu i ocijediti. Za sladoled s čokoladom – Nescafe zamijenite crnom čokoladom.

SLADOLED S MALINAMA

Pripremite 250 g malina, posušite ih, 120 g šećera u prahu, sok od pola limete, 5 dl punomasnog svježeg slatkog vrhnja. U zdjelu protisnuti maline i sa šećerom izmiješati drvenom kuhačom. Od metala bi maline pocrnjele pa sve takvo: zdjela, kuhača od metala – treba izbjegavati.
Dva sata prije nego što ćete upotrijebiti vrhnje stavite ga u hladnjak, a potom ga brzo umiješajte u smjesu u zdjeli. Izlijte sve odmah u posudu za led i ostavite u zamrzivaču 3 i pol sata.

Bon appetit!

Lucija Matijević

Komentari