Bijela: kraljica (ne)boja

462

Kao po nekom uvriježenom pravilu, dolaskom ljetnih dana poneki od nas svoju garderobu liše boja. Ljeto koje samo po sebi odiše opuštenošću i jednostavnošću doba je kada se nekako najviše okrećemo bijeloj boji. Bijela boja osim što sa sobom nosi i snažnu kulturološku poruku, od boje sreće do boje tuge, pristaje zaista svima što možda dodatno pridonosi njezinoj popularnosti. Bijela boja osvježava sve nijanse tena i pristaje svim tipovima. Na nježnim plavušama dodatno će naglasiti njihovu eteričnost i romantičnost, a markantnim crnkama dodatno će istaknuti zamamnu boju puti. Dolaskom sezone sunčanja, bijela boja odigrat će i odličnu ulogu u osvježavanju i isticanju preplanulog tena. Simbolički često  ovezivana s nevinošću, dobrotom, mirom i duhovnošću, jasno je zašto bijelu boju, ponekad i nesvjesno, vole i za nju se odlučuju mnogi. U modnom svijetu bijela boja također zauzima vrlo važno mjesto među kreatorima. Često korištena od strane avangardnih modnih kreatora s istoka (Kenzo, Yohji Yamamoto) bijela simbolizira pročišćenost modnog izražaja koji često graniči s umjetnošću. Ovih dana modni svijet sa zanimanjem izvještava o izložbi koja se upravo održava u pariškoj galeriji Les Docks – Cité de la mode et du design, kao dio privremenog izložbenog prostora modnog muzeja Galliera. Izložbu je pripremila umjetnica i osnivačica iznimno cijenjenog brenda Comme des Garcons, Rei Kawakubo.
Na izložbi je naime predstavljena čitava aktualna kolekcija za proljeće/ljeto, u cijelosti posvećena bijeloj boji i nazvana White drama u kojoj se dizajnerica bavi simbolikom bijele boje – od rođenja do smrti.

Za modno kombiniranje bijela boja je uistinu jednostavna. Skoro da ne možete pogriješiti. Osim pomalo artističke i klasične kombinacije crnog i bijelog, odjeća u bijeloj boji posebno svježe izgleda kada se kombinira sa svim nijansama plave. Look koji su proslavili mornari već dugo godina simbol je francuskog chica i profi njenog modnog stila. Ove sezone ako želite biti na tragu najnovijih modnih trendova bijelo se kombinira s neon bojama. Neon boje dat će bijeloj potrebnu modnu zaigranost, a bijela će pak ovaj izrazito aktualan i pomalo mladenački trend u sekundi pretvoriti primjerenim baš svima željnim veselog modnog izričaja. U aktualnoj kolekciji za proljeće/ljeto Louis Vuitton predstavio je bijelu boju, često korištenu u formi čipke u kombinaciji s pastelnim bojama. To je još jedan od dokaza kako je bijela boja uistinu zahvalna za sve modne kombinacije. Osim u paru s drugim bojama, bijela će, posebno u ljetnim mjesecima, savršeno funkcionirati i u total look-u. Od šešira na glavi, bijele haljinice i istih takvih sandala, ovih dana nitko neće pomisliti da ste odbjegla mladenka. Specifi čno za ovu modnu sezonu je i povratak popularnosti bijele boje na obući.

Među mnogim modnim stručnjacima i dalje vrlo diskutabilna boja po pitanju obuće, u obliku Valentinovih čipkastih espadrila ili minimalističkih sandala ponovno postaje i više nego poželjna. Rijetko će se pronaći netko tko u svom ormaru ne posjeduju barem poneki komad odjeće bijele boje i zato, bez prevelikih troškova, u ovim ljetnim mjesecima osvježite svoj izgled i stil ovom kraljicom (ne)boja. Uostalom, uvijek se čini da se u bijelom lakše podnose i ljetne vrućine…

Nina Goleš

Komentari