Iz Egipta došla najgora moguća vijest

185

Vijest koja je potresla Hrvatsku: danas negdje nakon podneva, inozemne novinske agencije raširile su vijest kako su teroristi putem svojih kanala objavili egzekuciju otetog Tomislava Salopeka, plasirajući pritom vizualne materijale, koje hrvatski mediji neće objaviti iz poštovanja prema nesretnom Salopeku i njegovoj obitelji. Barem se nadamo da neće, a bilo bi više nego poželjno da takvu praksu svi mediji imaju svaki put, ne samo sada. Širenje groznih video snimki i fotografija upravo je ono što zločinci žele, širenje straha i užasa.

Premijer Zoran Milanović na izvanrednoj konferenciji za medije danas u 17h naglasio je kako ne može sa 100%-tnom sigurnošću potvrditi da se radi o Tomislavu Salopeku, ali da se boji kako se dogodilo ono najgore. Dok god postoji i najmanji tračak nade, službe nastavljaju raditi na slučaju otetog državljanina.

Kako je sve teklo:

22. srpnja u Egiptu je iz automobila na putu za posao otet hrvatski državljanin Tomislav Salopek, koji je u Egiptu radio za francusku kompaniju. Isprva se mislilo da su ga oteli lokalni kriminalci, no desetak dana kasnije pokazalo se da je u pitanju najgora moguća opcija – Salopek je u rukama egipatskog ogranka džihadista tzv. Islamske države.

Video u kojem se prijeti ubojstvom ukoliko se ne ispune zahtjevi terorista – puštanje neodređenog broja žena iz egipatskih zatvora – pušten je u javnost uoči otvaranja novog dijela Sueskog kanala i vjerojatno usmjeren na zastrašivanje inozemnih kompanija u Egiptu. Po nekim analitičarima, nije isključeno ni da je Salopek otet greškom, teroristi su ciljali oteti Francuza, jer je kao poseban gost spomenutog otvaranja bio francuski predsjednik Hollande.

No, sve to sada nije važno. Nije čak važno ni to što se u međuvremenu promjenio diskurs te su otmičari sve svalili na hrvatsko sudjelovanje u borbi protiv Islamske države (kroz prodaju oružja -op.a.). Zlo uvijek nađe izgovor, ishod je isti.

Cijelo to vrijeme diplomacija je pokušavala napraviti sve što je mogla za spas, u pregovore su se uključile i druge države, uključujući Katar koji često posreduje u takvim situacijama zbog svojih dobrih odnosa s terorističkim organizacijama, no nešto je čini se pošlo po zlu…

Potvrdi li se vijest o ubojstvu, Tomislav Salopek biti će peti stranac ubijen u Egiptu od strane ove terorističke organizacije: ranije su žrtve bili jedan Amerikanac i tri Južnokorejca.

Komentari