Vlada Ujedinjenog Kraljevstva službeno priznala hobotnice, jastoge i druge glavonošce kao racionalna bića

166

Ujedinjeno Kraljevstvo pravno je priznalo da hobotnice, lignje i jastozi, kao i svi ostali rakovi i glavonošci imaju osjećaje te se smatraju racionalnim bićima. Promjena zakona dolazi kao dio amandmana na Zakon o dobrobiti životinja koji uređuje kako se s takvim životinjama treba postupati na mjestima kao što je lanac opskrbe hranom.

Odluka o promjeni uslijedila je nakon što je vlada naručila izvješće s Londonske škole ekonomije i političkih znanosti u kojem je utvrđeno da ova bića mogu, kao rezultat svog složenog živčanog i moždanog sustava, osjećati bol, zadovoljstvo, glad, žeđ, toplinu, radost, udobnost i uzbuđenje.

U izvješću LSE-a stoji: “Naše je stajalište da je došlo vrijeme da se glavonošci i desetonošci rakovi uključe u Zakon o dobrobiti životinja u Ujedinjenom Kraljevstvu na eksplicitan način… i da se poduzmu proporcionalni koraci za reguliranje praksi koje su izvor razumne i široko rasprostranjene zabrinutosti za dobrobit životinja.

Međutim, u priopćenju za tisak vlade navedeno je da zakon neće utjecati na postojeće operacije i prakse morske industrije. Ipak, promjena donosi nadu aktivistima za dobrobit životinja koji kažu da je to korak u pravom smjeru.

Vladino izvješće navodi: “Opseg Zakona o dobrobiti životinja danas je proširen kako bi se prepoznali jastozi, hobotnice i rakovi i svi drugi desetonošci i glavonošci kao živa bića. Taj potez slijedi zaključke neovisne revizije koju je naručila vlada Londonske škole ekonomije i političkih znanosti (LSE) koja je zaključila da postoje jaki znanstveni dokazi da su desetonožni rakovi i glavonošci racionalna bića. Prijedlog zakona o dobrobiti životinja već prepoznaje sve životinje s kralježnicom kao živa bića. Međutim, za razliku od nekih drugih beskralježnjaka (životinje bez kralježnice), desetonožni rakovi i glavonošci imaju složen središnji živčani sustav, jedan od ključnih obilježja osjećaja. Kada zakon stupi na snagu, uspostavit će se Odbor za osjetljivost životinja sastavljen od stručnjaka s područja. Oni će moći izdavati izvješća o tome koliko su vladine odluke uzele u obzir dobrobit živih životinja, a ministri će morati odgovoriti u parlament.”

Izvor: Futurism

L.B.

Komentari