Izrael ukida covid-potvrde? “Nemaju zdravstvene logike, stvaraju paniku”

100

Izrael bi trebao ukinuti svoj sustav covid-potvrda, rekao je u utorak ministar financija Avigdor Liberman. Zemlja je jučer zabilježila rekordnih 65.259 novih slučajeva koronavirusa.

Svoje je primjedbe iznio nekoliko sati nakon što je, zajedno s premijerom Naftalijem Bennettom i ministrom zdravstva Nitzanom Horowitzom, rekao da će više od 25 milijuna antigenski testova biti besplatno podijeljeno Izraelcima u nadolazećim danima.
“Nema medicinske i epidemiološke logike u covid-potvrdama, kao što se slažu mnogi stručnjaci”, napisao je Liberman na Twitteru. “Ono što postoji, to je izravna šteta za gospodarstvo, svakodnevno funkcioniranje i uz to značajan doprinos panici u javnosti. Radim sa svim stranama na uklanjanju covid-potvrda i očuvanju normalne rutine za sve nas.”

Prema nacrtu covid-potvrda, samo ljudi koji su cijepljeni, oporavljeni ili testirani prethodnog dana – ili 72 sata u određenim slučajevima – mogu pristupiti određenim aktivnostima i mjestima, a u nekim slučajevima i svom radnom mjestu. S porastom varijante Omicron, broj prodornih infekcija i ponovnih infekcija naglo je porastao.

Zdravstveni dužnosnici i stručnjaci, uključujući glavnog ravnatelja ministarstva zdravstva Nachmana Asha, rekli su da cijepljenje i oporavak i dalje nude određeni stupanj zaštite, te stoga sustav covid-potvrda treba zadržati na mjestu. Međutim, također su priznali da bi u nekom trenutku to pitanje moglo biti potrebno preispitati. Ako bi covid-potvrde bile ukinute, to bi predstavljalo jednu od najdramatičnijih promjena u načinu na koji se zemlja bori s pandemijom.

Ranije tijekom dana, Ash je rekao da Izrael još nije vidio vrhunac vala omikron. “Vjerujem da će vrhunac nastupiti za tjedan”, rekao je za Radio FM103. “Međutim, također vidimo da broj hospitalizacija i dalje raste, ali se rast usporava.”

Izvor: Jerusalem Post

L.B.

Komentari