Štrajk u svim školama! Sindikati održali pressicu i potvrdili da ne prihvaćaju ponude Vlade!

64

Nakon jučerašnjih najava o frontalnom štrajku Hrvatska se probudila bez školskih aktivnosti. Od 10 sati održava se press konferencija sindikata u prosvjeti na kojoj su najave i potvrđene.

Sindikati: Štrajkat ćemo do daljnjega! Evo detalja…

Objavljuje srednja.hr u Utorak, 19. studenoga 2019.

Na pressici su objavljeni i rezultati “referenduma” koji su sindikati proveli. Na izjašnjavanju, provedenom 13. i 14. studenoga 2019. godine u 381 osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj ustanovi, među sindikalnim članovima, ali i svim zaposlenicima koji su sudjelovali u štrajku, 94,09% onih koji su pristupili izjašnjavanju usprotivili su se prijedlogu vlade Republike Hrvatske o povećanju koeficijenata od 2% svim zaposlenicima u školama od 1. srpnja 2020. godine.

U osnovnim školama protiv ponude vlade bilo je 93,06% zaposlenika koji su pristupili izjašnjavanju, dok se srednjim školama ponudi vlade usprotivilo 96,12% zaposlenika.

Za nastavak štrajka do ispunjenja sindikalnih zahtjeva izjasnilo se 91,04% onih koji su pristupili izjašnjavanju, 93,14% članova u osnovnim školama i 89,98% članova u srednjim školama. Izjašnjavanju su pristupila 8922 člana sindikata Preporod i 2944 zaposlenika koji nisu sindikalno organizirani.

Mihalinec je najavio je da će sindikati pokazivati svoju vidljivost gotovo svakog dana. “Sutra ćemo ići s mini akcijom koja se zove Potrubi za obrazovanje. Cijela trasa će od Sheratona do Arene će biti pokrivena našim članovima i transparentima “Potrubi za obrazovanje”. Mini akcija koja daje vladi znak da smo ovdje”.

Također, za četvrtak 21. studenog najavili su i veliki prosvjed na Trgu svetog Marka, a zatim u ponedjeljak 25. studenog veliki prosvjed na Trgu bana Jelačiča”.

Pitanja novinara vezana uz nadoknađivanje izgubljenih školskih sati Mihalinec je uglavnom preusmjerio na ministricu Divjak čija je pressica pak najavljena za 14 sati.

S druge strane iz Ministarstva rada je poručeno da su zahtjevi sindikata uvaženi povećanjem osnovice od 6,12 posto u idućoj godini i dodatnih dva posto od 1. srpnja ako ne bude donesen novi model koeficijenata plaća u javnim službama. Time je Vlada stava da je udovoljeno zahtjevima sindikata te da nema elemenata koji bi opravdali da se plati štrajk nakon 15. studenoga.

 

 

Komentari