Riječanka Danica Kragić Jensfelt u Nadzornom odboru H&M-a! Bavi se robotikom, a posebno je vesele moda i politika

847
Foti/Instagram

Uspješna hrvatska znanstvenica, Riječanka  Danica Kragić Jensfelt predložena je za članicu Nadzornog odbora H&M-a.

Danica Kragić Jensfelt je profesorica kompjutorskih znanosti u trajnom zvanju na Kraljevskom tehnološkom institutu (KTH) u Stockholmu, direktorica je Centra za autonomne sustave na School of Electrical Engineering and Computer Science na KTH, članica Švedske kraljevske akademije inženjerske znanosti, članica Nadzornog odbora kompanije FAM u vlasništvu zaklade Wallenberg, članica je Upravnog odbora kompanije SAAB…

Danica Kragić Jensfelt  maturirala je u Rijeci, a onda se odlučila studirati na Tehničkom fakultetu u Rijeci. Bio je to čisti izazov, upravo zbog uvjerenja da to nije fakultet za djevojke.

Nakon diplome, iskoristila je priliku i preko organizacije za razmjenu studenata, IAESTE, International Association for the Exchange of Students for Technical Experiences, otišla u Švedsku. Robotikom se počela baviti još prije 22 godine.

danica2
Foto/Instagram

Danica Kragić Jensfelt bavi se istraživanjem računalnih vizija što uključuje rad kamerom i slikom te korištenje matematičkih metoda kako bi se iz slike izvukla informacija, jer roboti umjesto očiju koriste kamere.

Premda nisam znala o čemu se točno radi, jer u Hrvatskoj takav doktorski studij nije postojao, odlučila sam probati. Tada nisam planirala da ću ostati u Švedskoj; namjeravala sam se vratiti u Rijeku gdje mi je živjela obitelj”, kazala je Danica Kragić Jensfelt  za Telegram.hr.  Naravno, prošla je natječaj, počela je studirati na KTH-u, a pri kraju studija, Danici se otvorila nova prilika. Otišla je u SAD, na Sveučilište Columbia u New Yorku.

Nisam mogla ni sanjati da ću pola godine živjeti na Manhattanu, ići u Ivy League školu i da će to netko drugi financirati. I to meni kojoj roditelji nisu mogli platiti ni da studiram u Zagrebu”, kazala je za Telegram.hr.

Danica Kragić Jensfelt majka je 12-godišnjeg  Jonathana  i 6-godišnje  Isabel. Daničin suprug Patric je znanstvenik i akademik. Uz znanstveni rad i obiteljske obaveze Danica Kragić Jensfelt i politički je aktivna. Ispunjavaju je zadovoljstvom rasprave znanstvenika i akademika s političarima. Usto, Danica Kragić Jensfelt obožava šivati, a okušala se i u ulozi fotomodela.

danica
Foto/Instagram

Možda je čudno, ali volim odjeću i obožavam kad mogu reći da sam sama nešto sašila. Taj hobi dijelim sa svojom mamom pa uživam kad dođe u Švedsku i šivamo zajedno. Prihvatila sam poziv poznate švedske modne kreatorice Carin Rodebjer, da 2016., s više uspješnih žena, predstavimo njenu novu kolekciju u nizu filmića. To mi nije bilo neobično jer sam se u mladosti bavila manekenstvom, a o našoj suradnji pisao je čak i najpoznatiji američki modni časopis, Vogue“, rekla je za Telegram.hr.

.

 

Komentari