POSLJEDNJE PRIPREME ZA LJETO: Počinje sezona kupanja, evo što vas novo čeka na riječkim plažama!

273
Plaža Bivio (Foto: Grad Rijeka)

Na riječkim plažama, za čije će se održavanje ove godine izdvojiti 5,17 milijuna kuna, u tijeku su posljednje pripreme za početak sezone kupanja.

Sezona kupanja na riječkim plažama počinje od 1. lipnja. Grad Rijeka trenutno održava 22 plaže – od  čega 13 na Kantridi i Kostabeli te 9 na Pećinama – koje se prostiru na ukupnoj površini od 108 tisuća metara kvadratnih.

Prema riječima pročelnice Odjela za komunalni sustav Irene Miličević, za uređivanje plaža iz sredstava koncesija i koncesijskih naknada te komunalne naknade osigurano je 5,17 milijuna kuna, namijenjenih građevinsko-zanatskim radovima, dohranjivanju plaža šljunkom, održavanju objekata i uređaja na plažama, održavanju hortikulture, uklanjanju otpada, čišćenju mora i plaža, utrošku vode i struje te testiranju elektroinstalacija.

Najznačajniji radovi izvedeni su na plaži Park Hotel zapad (ex-Plaža 2), gdje je novim uređenjem dotrajale plaže izvedeno novo sunčalište. Ono se sastoji od tri razine, a uz novi obalni zid postavljena su i dva stubišta za ulaz u more, postolje za penjalice i dva postolja plažnog tuša, kao i plaštevi na montažne svlačionice.

Od izdašnijih investicija može se izdvojiti i druga faza radova na sunčalištu Bivio. Uređen je središnji i zapadni dio plaže, dotrajali dio sunčališta, staze i platoa, izrađena dva stubišta za ulaz u more i novo postolje za tuš. Na prostoru nekadašnjeg postolja tobogana napravljen je novi molić, a u plažu Bivio u protekle dvije godine uloženo je oko 1,3 milijuna kuna.

Na plažama Ploče, Preluk, Lungo mare, istočnoj plažici Igralište te plažama za pse Igralište zapad i Brajdica izvedeni su radovi dohranjivanja plaža šljunkom, razastiranja postojećeg sunčališnog šljunčanog pokosa te novog plažnog nasipa. Ovim su radovima povećane plaže Lungo mare te istočna plažica na Igralištu uz koju je uređena staza, postavljeno postolje tuša i stube za pristup plaži sa staze, a izvedena šetnica omogućava prolaz osobama s invaliditetom u smjeru plaže Brgudi. U održavanje stijenskih pokosa na plažama Grčevo i Glavanovo uloženo je preko 300 tisuća kuna. Grad Rijeka planira nastavak uređenja šetnica i plaža na području Preluka i Kantirde.

Izvedeni su nužni građevinski radovi za sigurno korištenje plaža i prilaza plažama, te postava opreme: na plaži Bivio vaterpolo igralište, a na plaži Igralište, Grčevo i Kostanj koševi za košarku na vodi. Psihološke brane postavljene su na plažama, Kostanj, Igralište, Bivio i Grčevo. Novost je postava fitness sprava na plaži Igralište.

I ove će godine do kraja rujna na plaži Kostanj biti angažirana spasilačka služba. Ova plaža od posebnog je značaja jer je prilagođena za osobe s invaliditetom, a kupači se ondje mogu koristiti rampom za silazak u more te dizalicom. Na Kostanju su sanirana oštećenja obloge od kamena na sunčalištu, postavljene psihološke brane i nove ograde te uklonjen šljunak nanesen valovima.

S obzirom na sklopljene ugovore o davanju na korištenje lokacija i koncesijska odobrenja procjenjuje da će ponuda ugostiteljskih, komercijalno-rekreacijskih te sportsko-rekreacijskih sadržaja na plažama biti na jednako kvalitetnoj razini kao i protekle godine.

Kako je kazala pročelnica Miličević, na plaži Ploče ove godine više nema koncesionara, već se samo izdaju koncesijska odobrenja za različite usluge, od iznajmljivanja opreme preko škrinja sa sladoledom do masaža. Uoči početka sezone provodi se jednokratno čišćenje plaža, a u sezoni kupanja riječke će se plaže čistiti svakodnevno, što podrazumijeva i cjelodnevno održavanje čistoće sanitarnih čvorova i kabina za presvlačenje te pregled ispravnosti tobogana.

Komentari