Mahovina je alternativa kanabisu?

Još 1994. godine japanski je fitokemičar Yoshinori Asakawa otkrio određeni tip mahovine koji je odlična zamjena za medicinski kanabis...

1274

U Švicarskoj je krenuo postupak istraživanja mahovine čija se supstanca legalno prodavala na internetskim stranicama kao vrsta droge. Aktivni sastojak mahovine, zbog kojeg ju uspoređuju s drogom, ima čak više izražajan efekt ublažavanja boli i protuupalnih svojstva od sličnog sastojka(THC) u kanabisu.

Još 1994. godine japanski je fitokemičar Yoshinori Asakawa otkrio određeni tip mahovine (Radula perrottetii) te je zaključio kako bi ona bila odlična zamjena za medicinski kanabis jer proizvodi aktivnu supstancut (PET).

Razlika PET-a i THC-a
U časopisu Science Advances objavljena je studija koja je istraživala sličnosti i razlike navedenih aktivnih supstanci na nekolicina laboratorijskih miševa. U jednoj skupina miševa tekla je aktivna tvar PET, a u drugoj THC.

Prvo što se moglo zamijetiti je da su miševi s PET-om vrlo brzo aktivirali kanabinoidne receptore u mozgovima te su osim toga imali puno izraženiji protuuplani učinak od THC-a. Veća razlika očitovala se u neaktivaciji kanabinoidnih receptora zaslužnih za osjećaj i euforiju „napušenosti“ koja se inače osjeća prilikom aktivacije THC-a.

Prirodna supstanca PET posjeduje slabiji psihoaktivni učinak, a istovremeno može inhibirati upalne procese u mozgu. Upravo zbog toga znanstvenici predviđaju kako će njihov rad uspjeti implementirati PET u terapijske tretmane za liječenje različitih kroničnih bolesti.

Međutim, s obzirom na to da se PET testirao samo na malom broju životinjskih modela, znanstvenici upozoravaju kako je potrebno puno posla prije redovne uporabe u medicini, a za takav poduhvat trebat će još mnogo dana iscrpnog istraživanja.

Komentari