Krizni Eko Stožer traži zatvaranje ŽCGO Marišćina ili adekvatan smještaj za dvije tisuće odraslih i djece!

62

Nakon današnjeg, još jednog protesnog okupljanja mještana Marčelja, Krizni Eko Stožer Marišćina poziva insitucije da ODMAH zatvore ŽCGO Marišćina ili da pronađu adekvatan smještaj za dvije tisuće odraslih i djece.

Zašto”institucije” ne reagiraju na nepodnošljivi smrad s Marišćine koji tjednima onemogućuje normalan život mještana, pita Krizni Eko Stožer Marišćina.

Prenosimo njihovo priopćenje u cijelosti.

Da, smrdilo je, smrdi i smrdit će sve jače i šire. Posljednjih 15 dana nesnosno smrdi H2S – sumporovodik , izuzetno otrovan i zapaljiv plin. Otrovnost mu je širokog spektra, a najveći utjecaj ima na živčani sustav. Izlaganje niskim koncentracijama može izazva iritaciju očiju, suho grlo i kašalj, kratak dah i nakupljanje tekućine u plućima. Dugoročno izlaganje niskim koncentracijama može prouzrokova umor, gubitak ape ta, glavobolje, slabljenje pamćenja i slične simptome. Ta sudbina čeka minimalno 2.000 stanovnika sjevernih naselja Općine Viškovo ukoliko se ne zaustavi emisija ovog otrovnog plina sa primi vnog odlagališta otpada Marišćina!

Unatrag 15 dana, točnije od 25. listopada 2018. prisutno je gotovo svakodnevno višesatno prekoračenje granične vrijednos H2S, a pojedine satne vrijednos veće su od granične i za 250 posto! Uredba o razinama onečišćujućih tvari u zraku (NN 117/2012, 84/2017) dopušta 7 prekoračenja dnevne i 24 prekoračenja satne granične vrijednos jekom kalendarske godine, a od gore navedenog datuma do 09.11.2018 u 18h satna granična vrijednost prekoračena je 27 puta, što znači da stanovnici Marčelja udišu zrak 2. kategorije.

Na upit što se čini po pitanju ovih prekoračenja, Nastavni Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije odgovara da komuniciraju s Inspekcijom zaštite okoliša i Ekoplusom. Taj zrak koji smrdi na trula jaja, koji izaziva nervozu kod odraslih i povraćanje kod djece, prema tom istom Zavodu još uvijek ne spada u 2. kategoriju jer podaci sa mjerne stanice nisu validirani i sta s čki obrađeni. Gospodo iz Zavoda, Inspekcije, a pogotovo iz Ekoplusa, nama ne treba ni validacija ni sta s ka da vam kažemo da SMRDI, dovoljno nam je osnovnoškolsko poznavanje kemije i biologije da znamo da je OTROVNO, iako vi tvrdite suprotno i najavljujete najstrože osude i sankcije prema neimenovanim pojedincima.

Kvaliteta zraka i kvaliteta života u Marčeljima je dotakla dno, naše strpljenje je prešlo granice. Na Marišćini nema govora o gospodarenju otpadom jer ovo je sve samo ne gospodarenje. Izvolite ODMAH zatvoriti ŽCGO Marišćinu ili pronađite adekvatan smještaj za 2.000 odraslih i djece koji svakodnevno, i po 12 sati u nizu, zatvoreni u svoja novcem i zdravljem plaćena četiri zida trpe posljedice vaše indolentnosti!

 

 

Komentari