Uljanik Brodogradilište ide u stečaj, račun u neprekidnoj blokadi više od 230 dana!

23

Trgovački sud u Pazinu otvorio je stečaj nad Uljanik Brodogradilištem.

Na današnjem stečajnom ročištu na Trgovačkom sudu u Pazinu stečajni sudac Ivan Duić odlučio je da Uljanik Brodogradilište ide u stečaj koji će biti objavljen kroz iduća tri dana, a prestalih 1118 radnika će pismenim putem dobiti otkaz, prenosi Ipress.

Na ročištu 24. travnja sudac je ustvrdio kako je zakonski rok odgode od 60 dana istekao, ali kako postoje rokovi za pobijanje pravne radnje te je prihvatio još jednu odgodu, no tada je naglasio kako će proglasiti stečaj, ako račun Uljanik Brodogradilišta do 13. svibnja ne bude deblokiran, što se nije dogodilo.

Podsjetimo, ročište je u travnju odgođeno zbog dolaska predstavnika kineskog China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC). Krajem travnja i početkom svibnja kineska delegacija obišla je brodogradilišta u Puli i Rijeci, ali se nakon posjeta Hrvatskoj nisu javili i otkrili namjere oko brodogradilišta Uljanik i 3. maj.

U kontinuitetu sam u kontaktu s veleposlanikom Kine ovdje u Republici Hrvatskoj. Kakva će konačna informacija biti i za što će oni točno biti zainteresirani, da li samo isključivo za brodogradnju ili diverzifikaciju na prostoru Pule ili Rijeke, očekujem da ćemo saznati u nekoliko slijedećih dana”, izjavio je u petak ministar Darko Horvat.

Račun Uljanik Brodogradilišta u neprekidnoj je blokadi 231 dan, kazao je Sandi Božac, predsjednik Uprave Uljanik Brodogradilišta.

Za Uljanik Brodogradilište Fina je prijedlog za otvaranje stečaja podnijela krajem siječnja, zbog blokade računa koja je 21. siječnja iznosila 75,9 milijuna kuna. Uljanik Brodogradilište u tom je trenutku imalo 1.400 zaposlenih, u međuvremenu se broj zaposlenih smanjio, a dug je vjerojatno veći, prenosi Ipress. Podaci od 24. travnja govorili su o blokadi računa zbog iznosa od 150,8 milijuna kuna.

 

 

Komentari