Referendumi postali popularni: nakon „67 je previše“ započelo potpisivanje za „Uzmite novac strankama”

46

Od 12. do 26. svibnja provodi se referendum o ukidanju proračunskog financiranja političkih stranaka. Referendumom će se tražiti izmjene Ustava na način da se zabranjuje financiranje političkih stranaka iz sredstava državnog proračuna, proračuna općina, gradova i županija, pa čak i mjesnih odbora.

Glavni tajnik Živog zida i nositelj stranačke liste za EU izbore Tihomir Lukanić pozvao je građane da se odazovu referendumu jer, istaknuo je, novac koji stranke dobivaju iz proračuna novac je poreznih obveznika i svih hrvatskih građana.

U inicijativi referenduma sudjeluje 4 tisuće članova. Polovicu aktivista u referendumu čine članovi stranke Živi zid na čelu s Ivanom Viliborom Sinčićem, koji je najavio promjene: “Sad je vrijeme da se strankama okupljenima oko HDZ-a i SDP-a kaže jasno ‘ne’. Nemate nikakvih rezultata, morate otići u povijest”, poručio je Sinčić.

Planira se sakupiti 500 tisuća potpisa na više od 500 postavljenih štandova. U Primorsko-goranskoj županiji štandovi su postavljeni na Kastvu, kod Spara, Šporova jama 1a, u Rijeci ispred Radio Rijeke i kod tržnice, Ulica Vatroslava Lisinskog 4.

 

 

Komentari