Ukradeno djetinjstvo Omara Kadhra

Amnesty International tek sada objavljuje kako je Omar Kadhr napokon slobodan, nakon 13 godina provedenih u Guantanamu, gdje je bio jedino dijete-ratnik!

91

Rođen u Canadi 1986., imao je 10 godina kada ga je otac odveo u Afganistan pa je morao pohađati satove i učiti vojne vještine, u Al Quaidinom vojnom logoru. Krajem srpnja 2002. godine je pri uzajamnom rešetanju tokom kojeg je navodno bacio granatu što je
ubila američkog vojnika. Teško povrijeđen i zatvoren, dječak je najprije čuvan u američkoj bazi u Bagramu, odakle je dva mjeseca kasnije prebačen u Guantanamo Bay odakle je 2012. prebačen u jedan kanadski zatvor.

Zaboravljeno pravo

Godine 2002. imao je 15 godina i po međunarodnim ugovorima kao dijete-ratnik nije trebao biti zatvoren. Prema fakultativnom Protokolu relativne Konvencije o pravima djece primorane učestvovati u ratnim okršajima potpisanim i od strane SAD od pocetka treceg milenija, dječak je trebao biti povjeren humanitarnoj organizaciji koja bi mu pomogla integraciju u program posebnog odgoja i nanovnog uvođenja u civilno društvo. Umjesto toga ostao je u Guantanamu gdje je bio mučen i izložen lošem tretmanu. Dugo vremena su izoliranost i neprikladan položaj, pošto je bio vezan lancima ili primoran stajati uspravno, djelovali negativno na zdravlje. Često izložen namjernoj privatizaciji sna, trpio je prijetnje od silovanja ili pošiljke u Siriju i Egipat, gdje bi nanovo bio izložen razlicitim torturama. Glava mu je stavljana u vrecu, a psi lajali i njušili ga. Dječak je čekao dvije godine da
susretne advokata. Do 2010. je odbijao bilo kakvu krivicu i ponavljao da nije bacio
granatu, ali ga je advokat savjetovao prihvatiti optužbe u zamjenu za dogovor američkih autoriteta koji bi mu smanjili osudu na osam godina. Riskirao je doživotnu robiju jer je prilikom mučenja “priznao” krivicu, koja nije bila njegova. Sto se tiče kanadske vlade, ubijeđene da “terorist” treba ostati u zatvoru, ona je prije mjesec dana odbila pomilovanje, naglasivši da zločine optuženog treba smatrati kao djelo odrasle osobe. Tako je mladiću nanovo uskraćena protekcija, garantirana međunarodnim pravom djeci mlađoj od 18 godina, primoranoj učestvovati u oružanim sukobima.

Planetarna mobilizacija

Danas Omar Kadhr, na uvjetnoj slobodi živi u rezidenciji po policijskom prismotrom. Sretan da je izvan zatvorskih zidova, studira i svakodnevno vozi bicikl. Svima želi pokazati da je “dobar čovjek”, posebno zato što ima mnoštvo sljedbenika u cijelom svijetu koji se zauzimaju da pravda bude uspostavljena. Mnoštvo njih nikada nije vjerovalo da zatvaranje i mučenje djece može biti protekcija od terorizma. Za njih i sve slobodne umove su vrjednija Prava čovjeka kao najbolja garancija sigurnosti.
Podsjetimo se da je u BiH uhvaćeno sedam osoba, odmah prebačenih u Guantanamo. Nakon višegodišnjeg boravka su svi pušteni pa proglašeni nevinim, za zločine koje nisu počinili.

Džana Mujadžić

Komentari