Milijarde skakavaca zacrnilo je indijsko nebo

76

Rojevi skakavaca nadvili su se nad Indijom, točnije u Jaipurom i provlače se po gradovima Indije od 25. svibnja. Snimke prikazuju nalet ovih insekata koji prekrivaju nebo i tjeraju mještane u sklonište. “Postoje milijarde i bilijuni. Rojevi skakavaca lete po nebu, to je nešto što nikada u životu nisam vidio”, kaže jedan od stanovnika Indije.

 

U roku od nekoliko sekundi skakavci su u potpunosti pokrili stubište, a nastavljaju pustošiti biljke i otežavati posao poljoprivrednim radnicima. U gradu Jaipuru i u obližnjim poljoprivrednim područjima Uttar Pradesh, Rajasthan, Maharashtra i Madhya Pradesh najavljeno je lokalno izvanredno stanje. Dužnosnici su raspršili insekticide na usjeve kako bi suzbili bijesne štetočine. Pustinjski skakavci došli su u Indiju nakon što su unišitili usjeve u Pakistanu.

U zemlji se svake godine dogodi desetak napada skakavaca ili rojeva, a svaki slijedi monsunske vjetrove. Tipični roj može biti sastavljen od 150 milijuna skakavaca po kvadratnom kilometru, a nose se vjetrom koji puše do 150 km/h u jednom danu. Roj od jednog četvornog kilometra može pojesti istu količinu hrane kao i 35 000 ljudi dnevno.

 

Izvor: Mirror

 

Komentari