Satelitska slika s Tonge pokazuje da je vulkan potpuno uništio obližnji mali otok

119

Vlasti još uvijek pokušavaju uspostaviti kontakt s otocima Tonga pogođenim iznenadnom erupcijom masivnog vulkana koji je veći dio nacije obavio pepelom i izazvao golem plimni val.

Najviše zabrinjava to što satelitske snimke otočne skupine pokazuju da jedan otok u blizini vulkana Hunga Tonga gotovo u potpunosti nedostaje. Slika Satelitskog centra Ujedinjenih naroda pokazala je razmjere razaranja.

Na satelitskoj snimci objavljenoj na Twitteru može se vidjeti slika prije i poslije erupcije koja pokazuje da je otok gotovo nestao. Ranije u siječnju prethodna erupcija vulkana bila je toliko velika da je padajući pepeo povećao veličinu ovog otoka za gotovo 50%. Dan Slayback, istraživač u NASA-inom centru za svemirske letove Goddard u Marylandu, rekao je novinarima: “Snimke su zabilježile prvi jasan pogled na novu otočnu strukturu 2. siječnja 2022. Uspoređujući slike PlanetScopea od sredine prosinca, prije nego što je počela najnovija erupcija, čini se da se površina otoka povećala za gotovo 45 posto zbog pepela.”

Poznato je da su tri osobe poginule u eksploziji na Tongi, a prva smrt je potvrđena kao britanska državljanka, Angela Glover, koju je veliki plimni val odnio u more. Angela se preselila u Tongu 2014. i postavila utočište za životinje. Pokušavala je spasiti svoje pse kad ju je zahvatio plimni val.  Njezin brat kaže da njezin suprug sebe krivi za njezinu smrt, jer je nije mogao spasiti od nadolazećeg vala s obzirom na to da se zbog sigurnosti držao za drvo.

Angelin brat je rekao: “Sinoć sam mogao razgovarati s Jamesom. Uspio je komunicirati s nama putem satelitskog telefona iz britanske ambasade. On je siguran, ima sve svoje osnovne potrebe pokrivene, ima sklonište, hranu, vodu i novac. Ne vjerujem da je zadobio ozbiljne ozljede. Prirodno je samo slomljen i krivi sebe za događaje koji su se dogodili. Sasvim prirodno krivi sebe što nije mogao spasiti Angelu. Nije važno koliko mu puta kažemo da je nema što sebi predbaciti. Trenutačno nosi nevjerojatan teret krivnje.”

Izvor: Futurism

L.B.

Komentari