Deset štićenika splitskog Doma za starije pozitivno na koronavirus, tijekom noći evakuirano 49 bolesnika

57
Foto/Screenshot HRT

Sinoć je evakuiran splitski Dom za starije i nemoćne jer je 10 štićenika pozitivno na koronavirus. Ministar zdravstva Vili Beroš i ministrica socijalne skrbi Vesna Bedeković tim su povodom danas hitno posjetili Split.

Do jučer smo uspješno branili naše domove za starije i nemoćne. Jučer je u Dom u Splitu ušla infekcija. Tu smo da podržimo lokalne zdravstvene djelatnike da umanjimo potencijalnu štetu. Na ravnateljima ustanova je da poštuju mjere i umanje mogućnost zaraze.
Tijekom noći evakuirano je 49 bolesnika, od njih 318 iz Doma. Oni su zbrinuti u KBC-u na Križinama. Samo dva bolesnika imaju srednjeteške simptome i trebaju kisik, nitko nije na respiratoru. Prosječna starost je 86 godina.
Od njih 49, 10 je pozitivno. Ostale testiramo i imat ćemo nalaze tijekom dana. Svi djelatnici s tog kata su u samoizolaciji i bit će podvrgnuti testiranju. Kao ministar tražit ću da odgovorni, ako se utvrde propusti, snose posljedice.
Osigurat ćemo dodatan stručni nadzor koji će biti od pomoći. Razmišlja se o testiranju svih ostalih djelatnika, pa i onih koji nisu boravili na tom katu“, rekao je Beroš dodavši kako i neki djelatnici pokazuju blage znakove bolesti, što ne mora biti povezano s COVID infekcijom.

Ministrica Bedeković potvrdila je da je svih 49 štićenika zbrinuto i ima odgovarajuću skrb. Izrazila je žaljenje zbog ovoga događaja.

U Hrvatskoj ima oko 46 tisuća starih i nemoćnih osoba smještenih u različitim domovima i institucijama. To je jedna vrlo velika i osjetljiva populacija. Stalno smo u kontaktu s pružateljima usluga. Izdali smo čitav niz preporuka proteklih tjedana za domove“, rekla je Bedeković.

“Prvu smo izdali 27. veljače, tada su zabranjeni posjeti u domovima. Preporuku smo ponovili s 13. 3. gdje smo posebno naglasili i provjerili sa svim domovima drže li se preporuke. 25. 3. je izdana preporuka o posebnim organizacijama rada, 27.3 je izdana još jedna uputa, konkretna za suzbijanje koronavirusa, što je potrebno, na koji način napraviti i kako zbrinuti sve u slučaju nastupanja bolesti”, kazala je Bedeković..

“.

 

Komentari