U Istri od danas na snazi novi režim e-Propusnica. Rijeka šalje zahtjev Stožeru, ali bez Kostrene, Bakra i Kraljevice

120
Foto/MUP

Tragom upute ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića da pojedine susjedne općine i gradovi mogu spojiti svoje lokalne stožere civilne zaštite i u tom slučaju nije potrebno posjedovati propusnicu za kretanjem unutar toga područja, Grad Rijeka je uputio prijedlog takvoga sporazuma svim gradovima i općinama koje su nekad činili bivšu Općinu Rijeka – Kastvu, Viškovu, Bakru, Kostreni, Kraljevici, Čavlima, Jelenju i Klani.

Zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke, Marko Filipović potvrdio je za Fiuman da su pozitivan odgovor dobili od Kastva, Viškova, Čavla, Jelenja i Klane, dok se o sporazumu nisu pozitivno izjasnili Kostrena, Bakar i Kraljevica.

Bili smo mišljenja da kontrola propusnica jako opterećuje jedinice lokalne samouprave, pa smo svim gradonačelnicima i načelnicima poslali prijedlog sporazuma kako bi se stanovnici mogli kretati bez propusnice“, kazao je Filipović za Fiuman naglasivši kako će danas organizirati potpisivanje sporazuma s onima koji su zainteresirani kako bi mogli poslati zahtjev Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske.

Podsjetimo, Stožer civilne zaštite PGŽ uputio je prijedlog nacionalnom Stožeru da se odobri kretanje bez propusnice isključivo unutar susjednih općina i gradova.

U svim tim raspravama nedostaje stav epidemiologa. Ukoliko epidemiolozi drže da je model koji se primjenjuje u Istri  primjenjiv i u PGŽ, onda će to tako biti. Njihova je zadnja. Ustroj u PGŽ je drugačiji nego li u Istri. Kada bi mi to primijenili u PGŽ, da Riječki prsten bude jedna cjelina, mi bismo dobili područje s 200 tisuća stanovnika, više nego što ima cijela Istarska županija. Liberalizirali bi kretanje, ali bi tako suspendirali bitnu stvar iz odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta, a to je da vodimo kontroliranu bitku protiv koronavirusa“, izjavio je za Radio Rijeku načelnik primorsko-goranskoga Županijskog stožera Civilne zaštite Marko Boras Mandić

U Istarskoj županiji dogovor je postignut i od danas, 8. travnja odluka je na snazi.

Naime, Stožer civilne zaštite RH odobrio je 7. travnja zahtjev Istarske županije, nekolicine istarskih gradova i općina te Stožera civilne zaštite Istarske županije da se omogući kretanje građana unutar područja bivših istarskih općina bez izdavanja propusnice. Ta se odluka odnosi na cijelo područje bivše općine Pula, Pazin, Rovinj, Poreč, Buzet i Labin s okolnim općinama, dok će za gradove Buje, Umag i Novigrad te općine Brtonigla, Grožnjan i Oprtalj primjena krenuti nakon Uskrsa.

Odluka o slobodnom kretanju omogućena je aktiviranjem Sporazuma o zajedničkom koordiniranju poslova i aktivnosti djelovanja civilne zaštite kojeg su potpisali istarski gradonačelnici i načelnici na područjima bivših općina, a koje je odobrio Stožer civilne zaštite RH.

 

 

 

Komentari