Zavrtio se Inkluzivni kotač! Poslušajte radijske emisije koje progovaraju o pitanjima romske kulture, ali i problemima s kojima se Romi svakodnevno susreću

47
inkluzivni kotač

Inkluzivni kotač je partnerski projekt udruge Ri Rock i Romske organizacije mladih Hrvatske. Pokrenut je s ciljem poboljšanja medijske reprezentacije o romskoj zajednici te ostalim ranjivim skupinama kako bi se smanjio učinak neadekvatne medijske reprezentacije Roma te uvela pozitivna promjena unutar zajednice. Projekt “Inkluzivni kotač” podržava Fond za aktivno građanstvo sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora.

Prema Nacionalnom planu za uključivanje Roma za razdoblje od 2021. do 2027. pripadnici romske nacionalne manjine susreću se sa specifičnim problemima među kojima su isključenost iz društvenog i kulturnog života, niska razina sudjelovanja u općim politikama i aktivnostima na razini lokalnih zajednica. Negativna medijska slika najčešće uključuje teme iz područja crne kronike u kojima su Romi počinitelji prekršajnih i/ili kaznenih djela, uz premalo pozitivnih primjera što pridonosi njihovoj većoj marginalizaciji. Mladi članovi romske zajednice (ciljana skupina) u projektu direktno sudjeluju u glavnim aktivnostima projekta: obrazovnim (edukacije za medijske djelatnike), poslovnim (proizvodnja radijskih emisija i časopisa) i kulturno-umjetničkim procesima (nastupi na manifestacijama) te u zagovaračkim i političkim procesima (Okrugli stol i inicijativa izrade Akcijskog plana za uključivanje Roma u PGŽ-u) čime ih se osnažuje za ostvarivanje svojih prava te za prijelaz iz pasivnih primatelja pomoći u ovlaštene nositelje prava – samosvjesne građane. Kako bi doprinijeli objektivnijem i pozitivnijem medijskom izvještavanju o ranjivim skupinama, projektom obuhvaćamo i medijske djelatnike iz zainteresiranih dionika iz organizacija civilnog društva koji će proći edukaciju o izvještavanju o ranjivim skupinama. Navedeno doprinosi ostvarivanju općeg cilja projekta što je jačanje građanske svijesti i angažmana u vezi romskih tema kroz inkluzivne prakse i poticanje pozitivnog diskursa o Romima.

Uz minimalno 60 pripadnika romske zajednice koji će direktno biti uključeni u aktivnosti, pretpostavljamo kako će projekt indirektno utjecati na 16.975 Roma na razini RH prema Popisu stanovništva iz 2011. godine, odnosno na 1.072 Roma na području PGŽ prema istom popisu, zbog utjecaja Akcijskog plana, povezivanja romskih udruga iz cijele Hrvatske, dosega radijskih emisija i časopisa, sudjelovanja ili dolaska na manifestacije.

Trajanje projekta: 01.09.2022. do 31.08.2023.
Ukupna vrijednost projekta: 86.328,00 EUR.

Jedna od važnijih projektnih aktivnosti je pokretanje radijske emisije istog naziva u kojoj četiri mlade pripadnice romske nacionalne manjine imaju priliku u suradnji sa sugovornicima, stručnjacima na polju kojim se bave, progovoriti o pitanjima romske kulture, ali i problema s kojima se Romi svakodnevno susreću.

Kako bi stekle potrebne vještine buduće medijske djelatnice prošle su kroz niz radionica na kojima su se na teorijskoj razini upoznale s relevantnim romskim temama i naučile pristupati im s istraživačkog, problemskog i kritičkog gledišta te su educirane o osnovama radijskog izvještavanja i radijske produkcije.

Na taj način sudionice projekta kroz produciranje i vođenje emisija uče kako raditi na radiju i stječu nove vještine i kvalifikacije medijskih djelatnika. Projekt im otvara prostor za izražavanje te progovaranje o temama koje same odabiru i stvara priliku za medijsko obrazovanje. Zasad su producirane 4 emisije od 16 planiranih, a uz ostale aktivnosti u sklopu projekta nastoji se malim koracima stvarati inkluzivnije društvo.

Medijske djelatnice i emisije

EMISIJA #1

Gost: Danijel Vojak
Voditeljica: Matea Horvat
Foto: portal-udar.net
Link: https://www.mixcloud.com/RadioRoza/inkluzivni-kotač-1/
Sažetak:

U prvoj epizodi radijske emisije „Inkluzivni kotač“ medijska djelatnica Matea Horvat, studentica kroatistike i povijesti na Filozofskom fakultetu u Rijeci, koja obožava knjige, a i sama se okušala u pisanju, ugostila je dr. sc. Danijela Vojaka, povjesničara i višeg znanstvenog suradnika na Institut Ivo Pilar. Danijel Vojak je autor knjige “Stradanje Roma u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj 1941. – 1945.”, ali i drugih publikacija koji se bave temama iz povijesti romske zajednice poput povijesti Roma od 14. stoljeća, tragedije 2. svjetskog rata i važnosti romske zajednice u Hrvatskoj te nam je u emisiji ukratko prepričao romsku povijest, te približiti neke od povijesnih epizoda.

EMISIJA #2

Gost: Vanja Kauzlarić, Erdijan Iljazi
Voditeljica: Vanesa Mazreku
Foto: V. Karuza/Novi list
Link: https://www.mixcloud.com/RadioRoza/inkluzivni-kotač-2/
Sažetak:

U drugoj emisiji Vanesa Mazreku, studentica kroatistike na riječkom Filozofskom fakultetu, koja naglašava kako voli mirisne svijeće, dobru čokoladu, knjige, mir i djecu (nije kontradikcija!), istražila je neformalno obrazovanje Roma na primjeru projekta RInkluzija koji djeluje pod voditeljskom palicom Vanje Kauzlarića. Udruga Ri Rock je u suradnji s romskom udrugom RoMorčić pokrenula projekt RInkluzija kako bi se romska djeca zajedno s većinskom populacijom spajala i uključivala kroz glazbu. Kako bismo o projektu saznali više, uz Vanju Kauzlarića, ugostili smo i Erdijana Iljazija, učenika 6. razreda Osnovne škole „Turnić“, koji je nadareni bubnjar, a sve je krenulo spontanim udaranjem kuhačama po loncima.

inkluzivni kotač

EMISIJA #3

Gost: Siniša Senad Musić
Voditeljica: Erdina Najev
Foto: tportal.hr, autor: Matej Grgić
Link: https://www.mixcloud.com/RadioRoza/inkluzivni-kotač-3/
Sažetak:

U trećoj po redu emisiji u goste nam je stigao Siniša Senad Musić, potpredsjednik Romske organizacije mladih Hrvatske. Uvijek nasmiješena medijska djelatnica Erdina Najev razgovarala je o njegovoj, ali i drugim romskim organizacijama, te o brojnim programima koje su pokrenuli. U ovoj epizodi možete saznati glavne programe ROM HR-a, tko je prvi Rom koji je dobio nagradu Hrvatskog glumišta, kako od otpada napraviti umjetnost, što je Akcijski plan za uključivanje Roma u PGŽ-u te puno drugih zanimljivosti jedne od najbrže rastućih romskih udruga.

inkluzivni kotač

EMISIJA #4

Gost: Ljatif Demir
Voditeljica: Valentina Pavić
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL/Ilustracija
Link: https://www.mixcloud.com/RadioRoza/inkluzivni-kotač-4/
Sažetak:

U četvrtoj po redu emisiji Valentina Pavić, prva romska studentica na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki, predstavila je romski jezik i njegovu povijest. Kojim jezikom govore Romi, što ga odlikuje, kako je došlo do njegovog formiranja, koje sve dijalekte možemo pronaći na ovim prostorima, koje su razlike među njima, što nije romski jezik, samo su neka od pitanja na koja je pokušala dati odgovor, a u tome joj je pomogao gost emisije dr. sc. Ljatif Demir s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

inkluzivni kotač

Ovo su tek prve četiri od planiranih šesnaest emisija koje se primarno emitiraju na Radio Roži, ali su postale i stalni gosti na radiovalovima Radio Rojca, Radio Kastva i KLFM-a. Mlade medijske djelatnice u njima su pokazale da mogu profesionalno odraditi sve zadatke koje se pred njih stave, ali i kako nas sve posebno pokreću teme koje nas se izravno tiču. S nadom da će vas neke od tema zaintrigirati i da ćete zajedno s nama zakotrljati kotač inkluzije, pozivamo vas da pratite njihov rad i teme koje promiču romsku kulturu i nediskriminaciju i narednih mjeseci. Radio Rožu možete slušati na radio-roza.org.

Radio Roža

Radio Roža je prvi riječki internetski radio zajednice (community radio) koji je Udruga Ri Rock osnovala kao neprofitni i nepolitički medij namijenjen zajednici i koji zajednica sama stvara, a koji je nastao iz želje i potrebe za praćenjem nezavisne kulturne scene i raznih kulturnih aktera u Rijeci, kao i za promocijom najrazličitijih glazbenih žanrova te ljubavi prema gramofonskim pločama.

Službeno počinje s radom 2019. otkad se studio Radio Rože nalazi u Omladinskom kulturnom centru Palach u Kružnoj ulici.

Osnivanje radija podržao je Europski socijalni fond u sklopu projekta „Žiroskop – civilno-javno partnerstvo u upravljanjima prostorima kulture u Rijeci“.

Od samog osnutka, osim cjelodnevnog glazbenog programa, glazbenih i mozaičnih emisija, radio provodi brojne projekte kao što su Brickizine, Korona Kid, Digitalne Rožice, 17 bitnih, Odašiljač, RiGenerAkcija i Inkluzivni kotač. Navedeni projekti usmjereni su na uključivanje u rad medija pripadnika svih dobnih skupina i životnih priča, ali i na sve slušatelje koje privlači inkluzivno medijsko izvještavanje iz zajednice za zajednicu.
Radio Rožu možete slušati svakodnevno na radio-roza.org.

 

Komentari