Projekt Odašiljač: “Prijekopotrebno je stvoriti medijski prostor za ranjive skupine u društvu”

54

Projekt „Odašiljač“ okuplja novinare iz tri partnerske organizacije: Udruga Ri Rock, Udruga S.O.S. Rijeka-centar za nenasilje i ljudska prava te Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter. Cilj je izgradnja stručnih kadrova koji će adekvatno izvještavati o ranjivim skupinama unutar tri radijske emisije emitirane na riječkom radiju zajednice (Community radio) – Radio Roži. Projekt ”Odašiljač” ugovoren je za sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda prošle godine u okviru poziva Mediji zajednice. Tim povodom, popričali smo s voditeljicom projekta Marinom Jakšić.

S Udrugom SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava i Udrugom PaRiter pokrenuli ste (Udruga Ri Rock) projekt „Odašiljač“, kojim se odašilju važne teme. Koje su to teme i zbog čega ste upravo ove teme odabrali za elaboraciju?

Udruga Ri Rock kroz dugogodišnje djelovanje putem kulturnih i društvenih aktivnosti, neformalnih edukacija, volonterskih programa, humanitarnih događanja nastoji zadovoljiti specifične potrebe građana te potaknuti aktivno uključivanje socijalno ugroženih skupina, a ponajprije djece i mladih. Kroz dugogodišnju suradnju, međusobnu potporu i brojne zajedničke aktivnosti koje smo ostvarili s partnerskim organizacijama, Udruga SOS Rijeka i Udruga PaRiter, došli smo do zaključka da je prijeko potrebno stvoriti medijski prostor za ranjive skupine kojima se bavimo kroz projekt Odašiljač te je svaka organizacija odabrala ranjivu skupinu s obzirom na opseg svog rada, tako da osim djece i mladih ciljane ranjive skupine su i žrtve nasilja, te žene i pitanja rodne ravnopravnosti.

Emisije se emitiraju na Radio Roži, community radiju. Zasigurno nije slučajno da se baš na ovom radiju emitiraju emisije ovakve vrste… Što se želi projektom kroz emisije poručiti?

Radio Roža (radio-roza.org) je internet radio, neprofitan i nepolitički medij koji je namijenjen zajednici i stvoren od zajednice te je kao takav idealan poligon za traženje promjena i rješenja kao i za poticanje zajednice na promišljanje. Ranjive skupine trebaju sav dostupan medijski prostor radi podizanja razine javne svijesti i povećanja vidljivosti, što će posredno pomoći njihovoj (re)integraciji, a prije svega im je potrebno adekvatno, a ne senzacionalističko izvještavanje koje ih stavlja u pasivnu ulogu. Radi se o članovima i članicama naše zajednice, o našim susjedama i susjedima, koji ne mogu ostvariti svoja prava ili uopće nisu upoznati s time što mogu poduzeti, kome se obratiti, gdje zatražiti pomoć i savjetovanje.

Jesu li emisije u sklopu projekta Odašiljač jedine takve vrste u Hrvatskoj? Naime, svaka emisija posvećena je isključivo određenoj ranjivoj skupini što omogućava dublje sagledavanje problema, ali i sami pripadnici ranjivih skupina pričaju svoje priče, iskustva.

Iskreno se nadam da emisije u sklopu projekta Odašiljač nisu jedine takve vrste u Hrvatskoj.
Bez obzira što se svaka od ovih tema redovito nađe u fokusu medija, rijetko se može pronaći kvalitetan sadržaj namijenjen isključivo određenoj ranjivoj skupini, dajući prostor za adresiranje problema, podizanje svijesti, dijeljenje svojih iskustava i davanja jedne dublje perspektive u određene teme.

Kakva je razina svijesti javnosti po pitanju ranjivih skupina u Hrvatskoj?

Mišljenja sam da je razina svijesti (čast izuzecima) po pitanju ranjivih skupina u državi u kojoj živimo još uvijek često na razini “To se mene ne tiče!” ili se o njima izvještava senzacionalistički. Aktualna događanja pokazuju nam da medijski prostor za ranjive skupine u Hrvatskoj postoji i da postoje medijski djelatnici/ce i urednici/ce koji adekvatno izvještavaju o ranjivim skupinama, no isto tako pokazuje da postoje određena ograničenja koja nemaju pravnu osnovu, ali i da praćenje takvih tema najčešće se javi kao posljedica ili reakcija na događaje, tragedije ili nešto vrijedno bombastičnog naslova. Ipak, pomak se vidi i ne treba nikako odustati od adekvatnog izvještavanja na način da se prilagodi vladajućima ili onima koji smatraju da su nedodirljivi.

Kao voditeljici projekta, što vam je bilo najizazovnije s obzirom na njegovu opsežnost, široku tematiku? Naime, po završetku projekta bit će snimljeno čak 105 epizoda.

Projekt traje ukupno dvije godine i sama dinamika nije takva da bi predstavljala veliki izazov sama po sebi. Problem s kojim se redovito susrećemo je kako zainteresirati i senzibilizirati širu javnost za „ozbiljnije“ teme, da se ne radi o nekim drugima, već to mogu biti i bliski suradnici, prijatelji, obitelj ili susjedi. Jasno je da će većina populacije radije slušati bezbrižne teme ili konzumirati žutilo nego poslušati pučku pravobraniteljicu ili druge stručnjake o određenim temama, no naša je zadaća ponuditi, plasirati i promovirati upravo odmak od takvih sadržaja.

Samim emisijama prethodilo je 14 edukacija za izvještavanje o ranjivim skupinama u društvu. Kako je izgledao taj proces edukacije? Što su sve polaznici naučili i tko ih je uopće educirao?

U prvoj fazi projekta stručnjaci u svojim područjima (od predstavnika dječjih domova, sudskih suradnika do raznih udruga koja godinama rade s ranjivim skupinama) održali su ukupno četrnaest online edukacija s ciljem upoznavanja i osposobljavanja medijskih djelatnika za izvještavanje o ranjivim skupinama u društvu (od pitanja rodnog, seksualnog, obiteljskog i drugih vrsta nasilja, do izvještavanja o djeci i mladima, te pripadnicima nacionalnih manjina i ostalih ranjivih skupina).

Teme koje se obrađuje kroz emisije od ključne su važnosti za naše društvo i egzistenciju. Smatrate li da dobivaju premalo vidljivosti i pažnje u medijima ili općenito u javnom prostoru?

Mišljenja sam da mediji nedovoljno izvještavaju o ranjivim skupinama općenito, a kada to i čine često ih prikazuju kao objekte i stavljaju u pasivnu ulogu.

U medijima često svjedočimo kako se temama ranjivih skupina pristupa previše senzacionalistički, a pojedinci često postaju tek pasivni promatrači. Zbog čega je tomu tako? Mogu li emisije poput Odašiljača to promijeniti?

U medijima se često ranjive skupine prikazuje bez njihovog izravnog sudjelovanja, kao pasivne žrtve o kojima drugi raspravljaju, a kada ih se uključi u priloge koji govore o raznim negativnim situacijama u kojima se nalaze, njihova je pozicija obično pozicija žrtve kojoj je pružena prilika predstaviti svoju situaciju, opet su u pasivnoj ulozi. To su obično senzacionalističke priče s kadrovima i fotografijama koje prikazuju nečiju situaciju u najvećoj drami. Mislim da je prijeko potrebno zaustaviti takav način izvještavanja provođenjem edukacija, kako za medijske djelatnice i djelatnike tako i za urednike. Unutar tri radijske emisije „Školica „Nevidljive“ i „S.O.S.“ koje se od 21. ožujka 2021.g. emitiraju na internetskom riječkom radiju zajednice (Community radio) – Radio Roži (radio-roza.org), svakog ponedjeljka, srijede i petka, točno u podne, javnost se informira o temama vezanim uz djecu i mlade; rodnu ravnopravnost, suzbijanje diskriminacije i ženska ljudska prava te institucionalna i pravna pitanja koja otvaraju pitanja žrtava nasilja.

Kako je javnost reagirala na emisije?

Dobili smo mnoštvo pozitivnih komentara i bezrezervnu podršku kolega.

Kako javnost senzibilizirati za teme ranjivih skupina u društvu?

Mislim da je edukacija jedini put.

Što nas očekuje u emisijama koje slijede?

Emisija Školica koju vodi Udruga Ri Rock, adresira probleme djece i mladih od najmlađe dobi pa sve do fakultetskih dana, od onih problema povezanih s poteškoćama u učenju, problema u ponašanju, obiteljskih problema, sve do vršnjačkog nasilja i raznih svakodnevnih aktivnosti. U emisiji sudjeluju djeca i mladi uz dozvolu roditelja, uz stručnjake koji i inače rade s mladima, a cilj je osvješćivanje problema koji se javljaju kod djece i mladih koje treba akcentirati te raditi na njima kako bi se izbjegle negativne i dugoročne posljedice koje bi oni mogli ostaviti. Emisiju Školica možete slušati svakog ponedjeljka točno u podne na radio-roza.org.

Emisija S.O.S. koju vodi Udruga SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava, obrađuje važne teme koje govore o raznim vrstama nasilja. Cilj emisije je edukacija i informiranje javnosti o pravnim i psihološkim aspektima pomoći žrtvama nasilja koje će vlastitim sudjelovanjem u emisiji »dobiti svoj glas« te tako osvijestiti važnost isticanja problematike uvijek zastupljenog, tj. uvijek prisutnog nasilja. Emisiju S.O.S možete slušati svake srijede točno u podne na radio-roza.org.
Udruga PaRiter vodi emisiju znakovitog naziva – Nevidljive – u kojoj se naglasak stavlja na rodnu ravnopravnost, reproduktivnu pravdu i isticanje ženskoga glasa po svim aktualnim pitanjima današnjice, od politike, kulture, do ekonomije. U emisiji gostuju žene različitih profila, s ciljem naglašavanja ženskih prava i diskriminirajućih situacija s kojima se one susreću u privatnom i javnom životu, kao i potenciranja reagiranja na takve situacije. Emisiju Nevidljive možete slušati svakog petka točno u podne na radio-roza.org.
Putem linka https://www.mixcloud.com/RadioRoza/playlists/odašiljač/ možete preslušati sve epizode emisija koje su do sada emitirane, a buduće teme i gosti neka ostanu malo iznenađenje.

Projekt Odašiljač je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.385.072,28 kuna, od čega je 85 posto, odnosno 1.177.311,438 kuna osigurano upravo iz Europskog socijalnog fonda, dok je preostalih 15 posto, odnosno 207.760,842 kune, osigurano iz proračuna Republike Hrvatske.

Tekst: Lidija Balog

Komentari