U Rovinjskom selu održava se 9. Festival istarske supe posvećen izradi i čuvanju tradicije

57
9. festival istarske supe

Ovo je festival posvećen izradi i čuvanju tradicije istarske supe koji daje mogućnost i kreativnog izražavanja uključenih timova u natjecanje za najbolju supu. Naime, večeras se devet timova natjecalo u kategoriji kreativne i tradicionalne istarske supe. Timovi koji su sudjelovali jesu: Studis – VELERI s Veleučilišta Rijeka koji su supu pripremali sa studentskim vinom i vinima Poletti, zatim tim Specijalisti koji su supu pripremali s vinima iz podruma Vina Cossetto i Agapito Vina, tim In Sylvis koji je supe pripremao s vinima In Sylvis Vina. Natjecali su se i timovi Prikodraga koji su koristili vina Fameje Matošević, zatim tim Čuvari Istrijanskeh Užanci iz Žminja, tim Rekreativo iz Rovinjskog Sela, tim Strukovne škole Eugena Kumičića iz Rovinja, tim Agrorovinja i tim Moramo i to provati. Po prvi puta se ocjenjivala i „najbolja kumpanija“ – najbolje prezentirani i ekipirani tim. Ocjenjivačku komisiju činili su: predsjednica Blanka Sinčić Pulić, Davor Šišović (Bookaleta portal) i Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela Istarske županije za kulturu i zavičajnost.

9. festival istarske supe

Oko 21 sat, uz brojnu nazočnu publiku, proglašeni su ovogodišnji pobjednici odnosno tim koji je prema rezultatima ocjenjivanja pripremio najbolju istarsku supu. U kategoriji Tradicionalne istarske supe najviše bodova osvojio je tim Čuvari Istrijanskeh Užanci iz Žminja. I to nije sve – jer isti je tim osvojio najviše bodova i u kategoriji Kreativne istarske supe. Doista su bili lijepo usklađeni i vrijedni te je isti tim osvojio i nagradu za „najbolju kumpaniju“. Svi timovi dali su svoj maksimum i bili vrijedni ne bi li osvojili nepca velikog broja posjetitelja. No, ocjenjivačka komisija je s najvišim ocjenama ocijenila supe navedenog tima iz Žminja i to s ukupno 57 bodova za tradicionalnu istarsku supu, a za kreativnu istarsku supu su dobili ukupno 60 bodova.

9. festival istarske supe

Organizatori su se zahvalili svim timovima na dolasku i na vrijednom radu prilikom pripreme supa. Veseli glazbeni program i zabava počeli su uz Le Mond bend oko 22 sata te će trajati još dugo u noć.

Vidimo se i sutra u Rovinjskom Selu kada nas očekuje Antonja – 32. Izložba vina i 20. izložba maslinovih ulja Rovinjštine!

9. festival istarske supe 9. festival istarske supe 9. festival istarske supe 9. festival istarske supe 9. festival istarske supe 9. festival istarske supe 9. festival istarske supe

L.B.

Komentari