Susret u Gradskoj knjižnici Rijeka: Razgovor o ženama koje su se bavile “najstarijim zanatom” u Rijeci i svijetu

14
Foto/Screenshot

Povodom Dana žena u četvrtak 5. ožujka u Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka razgovarat će se o zanimljivoj i kontroverznoj temi – ženama koje se bave ili su se bavile “najstarijim zanatom” u Rijeci i svijetu.

Ogranak Trsat Gradske knjižnice Rijeka i ove godine ususret Danu žena u četvrtak 5. ožujka 2020. u 19 sati organizira razgovor koji za zadaću ima osvijestiti kompleksne i raznolike pozicije žena kroz povijest i danas.

Ovaj put tema su žene za koje se obično kaže kako se bave “najstarijim zanatom na svijetu”. Već naziv zanimanja upućuje na nešto što svi znamo, ali ne želimo imenovati. Dakle, riječ je o prostitutkama i prostituciji, koja kako povijest govori postoji još od prvih civilizacija.

Namjera je progovoriti o ženama u prostituciji koje čine najveći dio sada već razvijene industrije. Znamo da su bile ili jesu tu, ali o njima šapućemo, okrećemo glavu kako ne bismo vidjeli i njihovo postojanje svodimo isključivo na zanat kojim su obilježene.

Zaboravljamo ili ne znamo da je povijest prostitucije obilježena i ženskom povješću i zato je ne treba preskakati. Ona je od antike prisutna u urbanom življenju, pa tako i Rijeka ima svoju priču.

U razgovoru s Dainom Glavočić, Slavicom Mrkić Modrić i Vlastom Sušanj Kapićevom pokušat će se tek zagrebati sva složenost prostitucije i njena povijest na našem području, a Milena Matešić Lipovšćak na svoj način će ispričati univerzalnu žensku priču.

Bit će riječ o poznatim prostitutkama/bludnicana/muzama u povijesti, o gradskim statutima koji su zakonodavno uređivali prostituciju, o razvoju toga zanata u Rijeci sve do danas kao i o leksici koja u svakodnevnom govoru poprima šira značenja, a prisutna je i u lijepoj književnosti.

Osnovna ideja je progovoriti o prostituciji i prostitutkama bez osude i prezira, promatrati to kao društvenu pojavu koja se mijenja i prilagođava kako se i društvo mijenja i naglasiti da tu pojavu čine uglavnom žene iza kojih stoji složena priča, osobnost, glas, a ništa od toga se ne čuje, jer osuda je prejaka i uglavnom jednostrano usmjerena.
Program se odvija u suradnji sa MO Grad Trsat.

 

 

Komentari