Vatikan otvorio za javnost arhive pape Pia XII. Znanstvenici navalite!

49

Vatikan je jučer otvorio svoje arhivske dokumente o kontroverznom papi Piu XII. nakon što su 80-ak godina bili u tajnosti. Pontifikat pape Pia XII. trajao je od 1939. do 1958. godine, a kritičari su ga često opisivali kao „Hitlerovog papu“ koji je znao da nacistička Njemačka ubija Židove, ali nije djelovao. Međutim, u Vatikanu drže da je papa Pio XII. u pozadini zapravo spašavao Židove.

Odluku o otvorenju donio je još prošle godine papa Franjo koji je rekao kako su papinstvo Pia XII. obilježili „trenuci ozbiljnih poteškoća, mučne odluke ljudske i kršćanske razboritosti, koje bi se nekima mogle činiti kao suzdržanost“. Arhivski dokumenti pape Pia XII. mnogobrojni su (oko 30 000 fascikala), a većina materijala je i digitalizirana kako bi se znanstvenicima olakšao pristup, ali i zaštitili arhivski spisi. Prvi dio dokumentacije o papi dostupan je javnosti odlukom pape Pavla VI. i Ivana Pavla II. kako bi se opovrgle sumnje da Vatikan skriva informacije o holokaustu i Drugom svjetskom ratu. Papa Benedikt XVI. još 2006. godine iz istog razloga odlučio je da potpuna i sistematizirana građa mora biti otvorena za javnost.

S otvorenjem arhiva pape Pia XII. već dvjestotinjak znanstvenika izrazilo je želju za pregled dokumenata od kojih su najpoznatiji njemački povjesničar Hubert Wolf sa svojim asistentima i znanstvenici iz Memorijalnog muzeja holokausta u Washingtonu. Otvorenje arhiva pape Pia XII. izazvalo je toliki interes da su do kraja 2020. godine svi termini za pregled dokumenata popunjeni. Veselimo se novim znanstvenim spoznajama.

_111101890_vaticanarchiveafp27feb20
Izvor: BBC

Komentari