Europska unija zabranjuje tetovaže

803

Europska unija najavljuje da će zabraniti korištenje dva pigmenta za tetoviranje. Radi se o pigmentima za zelenu boju nijanse 7 i plavu boju nijanse 15 koje se, kako kažu majstori tetovaže, nalaze u dvije trećine svih boja za tetoviranje. Prema tome, ukupno bi bilo zabranjeno korištenje više od 30 boja za tetovaže što bi imalo velike posljedice za industriju tetoviranja. Jedna od potencijalnih posljedica ove zabrane mogla bi biti ilegalno naručivanje boje iz SAD te poluilegalan rad tattoo salona.

Ovu mjeru predložila je Europska agencija za kemikalije nakon incidenta u frizerskom salonu, gdje je frizerima boja ostala na rukama još tjednima, a mušterijama jednako tako na tjemenu. Iste boje koje su se koristile u frizerskom salonu, majstori tetovaža koriste na koži. Europska agencija za kemikalije tvrdi da boje za tetoviranje sadrže kancerogene tvari, a o djelovanju njihovog dugoročnog učinka u tijelu još nije poznato.

U Njemačkoj, majstor tetovaža Jörn Elsenbruch pokrenuo je peticiju protiv zabrane korištenja pigmenata zelene i plave boje pod nazivom „Spasimo boje za tetoviranje“. Peticiju su potpisali ljubitelji tetovaža, umjetnici i razni majstori tetovaža. Sakupljeno je ukupno 150 000 potpisa do 16. veljače i time je uvjet ispunjen da se zahtjev protiv zabrane korištenja pigmenata nađe na stolu Odbora Bundestaga za peticije.

Zemlje Europske unije u travnju će održati savjetovanje, a napominju kako će postojati i prijelazno vrijeme u kojem će se navedeni pigmenti i dalje moći koristiti. Međutim, otpor se upućuje i prema prijelaznom vremenu. U međuvremenu, tragat će se za alternativama za pigmente plavo 15 i zeleno 7, a majstori tetovaže nalaze se u sumnji da će se alternativa uopće pronaći.

Komentari