Povjerenstvo za ravnopravnost spolova ima novu predsjednicu Jovanu Čutul

102
Povjerenstvo-za-ravnopravnost-spolova-Iva-Rincic

Na čelo Povjerenstva za ravnopravnost spolova Primorsko-goranske županije nedavno je izabrana Jovana Čutul kojoj ovim putem čestitamo. “Želimo da pokrene lavinu dobrih promjena i mjera koje doprinose ravnopravnosti. Povjerenstvo za ravnopravnost spolova je radno tijelo osnovano Odlukom Županijske skupštine PGŽ.

Njegov je djelokrug provedba Zakona o ravnopravnosti spolova i Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova na području Primorsko-goranske županije”, priopćila je Iva Rinčić, a njezino obraćanje prenosimo i u nastavku:

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova ima brojne izazove

Premda imamo Zakon o ravnopravnosti spolova čiji je cilj suzbijanje diskriminacije na temelju spola u nizu društvenih područja i dalje, nažalost, imamo puno izazova u tom području. To je i razlog zašto se temom ravnopravnosti spolova bavim već godinama.

Tako smo 2014. godine, u organizaciji Zaklade Sveučilišta u Rijeci, čija sam bila ravnateljica, organizirali tribinu „Znanost je ženskog roda”, na temu sve veće zastupljenosti žena u svijetu znanosti te time potaknutih izazova u širem socijalnom kontekstu. Jer ravnopravnost spolova odnosi se i na svakodnevni život i na politiku, pristup upravljačkim pozicijama, edukaciju i promjenu shvaćanja role-modela, mjere poticanja ravnopravnosti…

Također, 2016. godine Zaklada Sveučilišta u Rijeci sudjelovala je u projektu GenderSTE. To je mreža državnih tijela, organizacija, sveučilišta, neprofitnih i privatnih tvrtki iz 40 zemalja. Mreža promiče rodnu ravnotežu u znanstvenim istraživanjima i inovacijama te pomažu organizacijama da postanu rodno ravnopravnije institucije.

Tribine o ženama koje su oblikovale naš grad

“Nevidljive sile”, bio je, pak, naziv serije tribina Zaklade održan 2017. godine. Na tribinama smo raspravljali o ženama koje su oblikovale naš grad:

● Segment arhitekture: Ada Felice Rošić i Nada Šilović;

● Javno djelovanje: Neda Andrić;

● Kultura: Radmila Matejčić i Vanda Ekl;

● Znanost: Neda Stipčić Šolić i Vesna Švarcer.

Važno je raspravljati o ravnopravnosti spolova, ukazivati na probleme. Problema je puno, poput: nejednakih plaća za ista radna mjesta ili staklenog stropa, ne zaboravljajući pritom i dalje prisutno nasilje nad ženama.

Naše djevojčice treba odgajati u duhu ravnopravnosti i jednakih šansi, te zasluga na temelju rada, truda i znanja. Na nama je da im za to osiguramo pravedan okvir i damo svu podršku jer ravnopravno društvo znači bolje društvo za sve njegove članove.

Izvor: Iva Rinčić

Komentari