Općina Fužine postavila temelje suradnje s finskom Općinom Salla

71
Predstavnici finske općine Salla posjetili općinu Fužine

Predstavnici finske Općine Salla na čelu s načelnikom Erkki Parkinenom posjetili su Općinu Fužine te postavili temelje suradnje poglavito u području razmjene znanja i budućih aktivnosti u promociji turizma.

Naime, finska Općina Salla, smještena u Laponiji na sjeveru Finske, broji nešto više od tri tisuće stanovnika, a po svojim je geografskim, turističkim, financijskim i kulturnim obilježjima vrlo slična Općini Fužine te se suočava sa sličnom problematikom demografskog odljeva, posebice mladih.

Na sastanku kojeg je inicirala Javna ustanova „Regionalna razvojna agencija Primorsko-goranske županije“ i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Finskoj raspravljalo se o partnerstvu na EU projektima za razvoj ruralnih općina.

Dogovorena je suradnja već u ovoj godini u dijelu međusobne podrške kroz turizam, a predstavnici finske općine Salla naglasili su prednosti Fužina, planinskog kraja koji je udaljen svega 20-tak minuta vožnje od mora kao iznimnu pogodnost.

„Suradnja sa skandinavskim zemljama iznimno nam je bitna, kako u provedbi njihovih dobrih praksi tako i u dijelu turističke promocije našeg kraja što će otvoriti vrata i za priljev stranih posjetitelja u Gorski kotar. Ujedno, već u ovoj godini smo postavili ključne akcije koje će nam pomoći na boljoj vidljivosti Hrvatske i goranskog kraja.“, istaknuo je David Bregovac, načelnik Općine Fužine.

Predstavnici finske općine posjetili su i Dječji vrtić Snježna Pahulja koji je uvršten u top 10 najboljih vrtića u Hrvatskoj prema mišljenju stručnog žirija Agencije za odgoj i obrazovanje.

Na sastanku su, među ostalim, sudjelovale i voditeljica turizma u Općini Salla Paula Aspholm, savjetnica za gospodarstvo u Veleposlanstvu RH u Finskoj Laura Stojić, viša suradnica Regionalne razvojne agencije PGŽ-a Nataša Kozlica, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Fužine Helena Pavić, viša savjetnica za financije Tea Štimac i direktorica Ureda za turizam Fužine Silvija Sobol.

Komentari