Komunalci PGŽ-a protiv drastičnog povećanja cijena obrade i zbrinjavanja otpada na Marišćini

27

Grupacija održavanja čistoće PGŽ smatra kako ne postoje razlozi za drastično povećanje cijena usluge obrade i zbrinjavanja otpada u Centru za gospodarenje otpadom Marišćina tvrtke Ekoplus.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, pružatelji javne usluge prikupljanja komunalnog otpada i tvrtka Ekoplus su imali ugovorenu obradu i zbrinjavanje komunalnog otpada po cijeni od 470 kn/tona, odnosno 232 kn/t za obradu i zbrinjavanje ostalih vrsta otpada (glomazni otpad) u CGO Marišćina.

Ekoplus d.o.o. je svim članovima Grupacije dostavio novi Cjenik obrade i zbrinjavanja otpada kojim se cijena za komunalni otpad uvećava za 151%,  a cijena za glomazni otpad se uvećava za 758%. Nadzorni odbor cjenik nije donio jednoglasno kako se to prenosi u medijima. Predstavnik Grada Rijeke i Čistoće su glasali protiv, a glasovima predstavnika Županije, Općine Viškovo i predstavnika radnika je ipak odobren novi cjenik.

Uz novi Cjenik nije dostavljena kalkulacija cijena koja bi opravdala ili barem pokušala opravdati ovakvo drastično povećanje cijena. Predmetna kalkulacija nije dostavljena niti nakon višestrukih zahtjeva od strane Grupacije i njenih članova. Članovi Grupacije održavanja čistoće PGŽ smatraju da ne postoje razlozi za ovako drastično povećanje cijena, izražavaju opravdanu sumnju u cijene za koje se ne želi dostaviti izračun i pojašnjenje uključenih troškova, a jedinice lokalne samouprave na području njihovog djelovanja odbijaju odobriti nove cjenike“, ističu članovi Grupacije, koju čine Komunalno društvo Čistoća iz Rijeke te komunalna društva iz Viškova, Krka, Novog Vinodolskog, Crikvenice, Raba, Lopara, Cresa i Lošinja, Delnica, Vrbovskog, Čabra i Fužina te komunalno društvo Komunalac, koje obavlja uslugu prikupljanja komunalnog otpada na području Liburnije.

U obraćanju ispred svih članova grupacije, direktorica KD Čistoće Jasna Kukuljan naglasila kako je zatajena informacija o odobrenom sufinanciranju 40 posto troškova zbrinjavanja goriva iz otpada od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a iz medija se saznaje da je trošak zbrinjavanja tzv. viškova otpada izvan Centra u novu cijenu uračunat sa 31% višom jediničnom cijenom od one koju Ekoplus trenutno ima ugovorenu. Svako sufinanciranje ili umanjenje troškova poslovanja Ekoplusa znači i manju cijenu obrade otpada, odnosno manje račune za građane i tvrtke.

„Umjesto partnerskog odnosa, uvažavanja navedenih činjenica, pojašnjenja i dostave izračuna nove cijene, uprava Ekoplusa je odlučila jednostrano raskinuti ugovore svim komunalnim društvima Grupacije održavanje čistoće PGŽ i dostavila im je prijedlog novog ugovora s odredbama štetnim za njihovo poslovanje i njihovu mogućnost kvalitetnog pružanja usluge. Raskidom ugovora je uprava Ekoplusa sva komunalna društva PGŽ dovela u situaciju da od 1. listopada više nemaju ugovoreno zbrinjavanje otpada“, naglašavaju članovi grupacije.

Fond još uvijek nije isporučio individualne spremnike

Predstavnici komunalnih društava su upozorili kako, između ostaloga, uprava Ekoplusa za svoje visoke troškove poslovanja optužuje građane koji nedovoljno odvajaju otpad.

Direktorica Kukuljan je istaknula kako je sustav primarne selekcije na našem području uspješno uveden još davne 2015. godine postavljanjem 6400 spremnika za selektivni otpad odnosno 7,4 milijuna litara kapaciteta za selektivni otpad tjedno, čime je grad Rijeka u vrhu RH.

Također, Kukuljan je ukazala i na činjenicu da je individualizacija spremnika tek pred nama. „Zašto je trenutno stala: zbog spremnika koji još uvijek nisu došli od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U trenutku kad ih primimo, krećemo u dijeljenje posuda svim individualnim subjektima i rješavanje svih višestambenih jedinica“, kazala je direktorica riječke Čistoće.

Komunalci ne prihvaćaju prijedlog Ekoplusa po kojem bi četveročlana obitelj plaćala 100% više

Ekoplus, istaknuto je, širi dezinformacije i o načinu obračuna i iznosima računa komunalnih poduzeća. „Ekoplus je dio cjelokupnog sustava zbrinjavanja komunalnog otpada PGŽ i neizbježno je da enormno povećanje cijene Ekoplusa direktno utječe na cijenu usluge komunalnih društava, odnosno uzrokuje povećanje računa građana i tvrtki. Sadašnji iznosi računa bi se za pojedine kategorije kupaca morali uvećati za više od 100 posto“, istaknuto je na konferenciji za novinar.

Naime, kako stoji reagiranju gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela i direktorica KD Čistoće Kukuljan na izjave direktora Ekoplusa Miodraga Šarca iznesene na ovotjednoj konferenciji za novinare, Šarac govori o poskupljenju od 15 do 60 kuna za četveročlanu obitelj. „Netočno je da će se povećanjem dosadašnjih cijena Ekoplusa krajnjem korisniku povećati samo, kako navodi Šarac, varijabilni dio cijene. Točno je da će se za krajnje korisnike, sukladno zakonskim propisima, povećati ukupna cijena odvoza otpada. Riječ je o kompleksnom izračunu kojeg direktor Šarac ili ne razumije ili namjerno prešućuje. Točna je informacija da bi se, a uz primjenu nove cijene, građanina na području grada Rijeke, primjerice za četveročlanu obitelj, računi za odvoz otpada povećali za 100,50%, odnosno prosječni račun bi se sa 82,40 kuna povećao na 165,19 kuna (bez PDV-a)“, stoji u reagiranju.

Zbog povećanja cijene TD Ekoplus d.o.o. neizbježno je da i komunalna društva povećaju cijenu građanima i pravnim osobama jer se radi o direktnom trošku koji utječe na konačnu cijenu za krajnje korisnike. Naime, umjesto dosadašnjih  28 milijuna kuna godišnje, uz povećanje cijene, KD Čistoća.d.o.o će TD Ekoplus d.o.o. plaćati 84 milijuna kuna.

Poziv Ekopusu na konstruktivni dijalog

Članovi grupacije na današnjoj su konferenciji za novinare istaknuli kako je strategija gospodarenja otpadom RH definirala Marišćinu kao jedini centar za prihvat i zbrinjavanje otpada te stoga uloga Ekoplusa nije ostvarenje profita nego omogućavanje održivosti cjelokupnog sustava kvalitetnog i ekonomičnog zbrinjavanja otpada na području PGŽ: “Zakonski rokovi koje komunalna društva moraju poštivati prilikom donošenja novih cjenika su minimalno 45 dana te stoga ovim putem zahtijevamo da se odmah opozove novi cjenik te ponovno pozivamo upravu Ekoplusa na konstruktivni dijalog, dostavljanje izračuna cijene, uvažavanje primjedbi i zajednički rad na uspostavi sustava koji će građanima omogućiti kvalitetnu uslugu po prihvatljivim cijenama“.

Također, gradonačelnik Grada Rijeke hitno će zatražiti od Nadzornog odbora Ekoplusa preispitivanje odluke o suglasnosti na novu cijenu, uz navođenje konkretnih primjedbi. Dodatno, o istom će obavijestiti i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Naime, 7. rujna 2020. godine Ministarstvo je dalo Ekoplusu suglasnost na novi cjenik usluge obrade otpada pri čemu je suglasnost dana na osnovu dostavljenih elemenata i izračuna od strane Ekoplusa u čiju analizu i istinitost Ministarstvo nije ulazilo.

Komentari