Talijanska unija: “Crvena zvijezda predstavlja ozbiljnu kulturnu, političku i komunikacijsku pogrešku”

45

I dalje je crvena zvijezda na Riječkom neboderu, umjetnička instalacija Nemanje Cvijanovića u fokusu javne rasprave. Osim očitih ideoloških podjela u redovima većine, talijanska komponenta istočnog Jadrana također je iznijela svoje mišljenje. Čak i unutar Talijanske nacionalne zajednice, inicijativa provedena u kontekstu Rijeke, Europske prijestolnice kulture 2020, mnogima je ostavila gorak okus u ustima. Čelnici Talijanske unije protumačili su ovo prevladavajuće raspoloženje za La Voce del Popolo.

“Crvena zvijezda smještena u kontekst u kojem je postavljena, predstavlja ozbiljnu kulturnu, političku i komunikacijsku pogrešku. Baš iz razloga što je Rijeka, Europska prijestolnica kulture, shvaćena kao Luka različitosti, trebala je biti u stanju ojačati svoju kulturnu, jezičnu i nacionalnu raznolikost, a to se nije dogodilo”, izjavio je predsjednik Talijanske unije Maurizio Tremul.

“Upravo iz tog razloga – nastavio je – još je ozbiljnija pogreška kada se zanemaruje važan dio povijesti glavnog grada Kvarnera. Pred nama je instalacija koji ne odražava i ne poštuje identitet Rijeke i Riječana bez obzira na nacionalnost. Rijeka je u povijesti bogatija od onoga što bi trebala predstavljati ta zvijezda. Taj simbol zanemaruje tragedije koje su pretrpjeli Talijani i vrijeđa našu povijest.” Očito je, naglasio je Maurizio Tremul, sama crvena zvijezda može imati i druga značenja, poput borbe partizana i pobjede protiv nacifašizma u Drugom svjetskom ratu. Ali u slučaju Rijeke, u ovakvom kontekstu poprima drugo značenje.

Jasan je i stav predsjednika Izvršnog vijeća Talijanske unije Marina Corve koji je definirao crvenu zvijezdu postavljenu na neboderu kao “simbol totalitarizma iz prošlosti, koji je po našem mišljenju danas potpuno deplasiran.

“To je, simbol koji je dio prošlosti pa bi bilo prikladno usredotočiti se na nešto što je uistinu aktualno. Ako ste doista htjeli podići spomenik, bilo bi puno bolje izabrati druge simbole, na primjer simbol ujedinjene Europe”, podvukao je predsjednik izvršnog odbora UI. “Ta zvijezda nema nikakve veze s mojom vizijom svijeta i poviješću moga grada. Taj simbol ne predstavlja nikoga pa ni mene”, istaknuo je Marin Corva koji je izrazio mišljenje da svi simboli totalitarizama, koji su obilježili prvu polovicu dvadesetog stoljeća, danas više nemaju razloga postojati. Predsjednik vijeća Talijanske unije iz tog razloga zaključuje da bi ovakva crvena zvijezda morali biti uklonjena.

Izvor: La Voce del popolo

Komentari